ORTA ANADOLU’DA YENİ BİR SANAYİ HAVZASINA İHTİYAÇ VAR

ORTA ANADOLU’DA YENİ BİR SANAYİ HAVZASINA İHTİYAÇ VAR

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Kasım ayı olağan Meclis Toplantısı KAYSO meclis salonunda yapıldı.

Kayseri Valisi Şehmus Günaydın’ın katılımı ile gerçekleştirilen toplantıya KAYSO Meclis Üyeleri, Meslek Komitesi Üyeleri, Disiplin Kurulu Üyeleri ve Yüksek İstişare Kurulu Üyelerinin yanı sıra Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ve Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, 2018 yılında ekonomimize yapılan operasyonların üzerinden yaklaşık 15 ay gibi bir süre geçtiğini, bu süreçte her ne kadar istedikleri kadar bir iyileşme olmasa da 2019 yılının sıfır yada sırıfın üzerinde bir rakamla kapanacak olmasının sevindirici olduğunu söyledi.

2020 yılını da değerlendiren Özkaya, “İnşallah 2020 yılının dengelenmenin iyi olacağı, tüketim harcamalarının arttığı, piyasanın canlanacağı, dolayısıyla istihdama ve yatırıma yönelik bir yıl olacağı kanaatindeyim” diye konuştu.

İşsizlik rakamlarının ciddi bir sorun olmaya devam ettiğini kaydeden Özkaya, işverenlerin geriye dönük 10 yılı bulan iş davaları ile enerjilerinin tüketildiğini ve motivasyonlarının kaybolduğun belirterek, üretim odaklı kanun ve kararnamelerin bir an önce çıkarılması gerektiğini, bununda istihdama ve üretime olumlu yansıyacağını sözlerine ekledi.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, geçtiğimiz günlerde hain terör saldırısında ve yıldırım düşmesi sonucu şehit olan Mehmetçiklerimize Allah’tan rahmet, yaralı askerlerimize acil şifalar diledi.

Kayseri’deki OSB’lerin ve serbest bölgenin ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ettiğini kaydeden Başkan Büyüksimitci, özellikle İncesu OSB’nin konum itibari ile çok avantajlı bir durumda olduğunu belirterek, “Bu bölgemiz hem bağlantısını talep ettiğimiz Adana - Niğde otobanı üzerinde olması hem de demiryolu ile entegre olacak olması, bunun yanı sıra 500 bin metrekareye varan parsellerin olması bu bölgemizi gelecekte çok avantajlı konuma taşıyacak” dedi.

Ülkede yatırımların büyük bir kısmının Marmara havzasında toplandığına değinen Başkan Büyüksimitci, “Ülkemizde politika değişikliğine ihtiyaç var. İstanbul, Bursa ve Ege sallanıyor. Birinci depren kuşağında yer alan bir ülkeyiz. Büyükşehirlere ve özellikle Marmara havzasına çok yüklendik. Tüm yatırımları Marmara havzasına yaptık. Hala da yapmaya devam ediyoruz. Kayseri, Aksaray, Konya ve komşu illerimiz ile birlikte, deniz bağlantısını da Adana, Mersin ve İskenderun’la yapacak şekilde yeni bir havza oluşumuna ihtiyaç var. Şehir milliyetçiliği yapmıyorum. Ama bu şekilde yatırımları hala oraya yapmaya devam etmemeliyiz. Orta Anadolu havzası yeni oluşturulacak yatırım havzası için en iyi potansiyele sahip. Burada yeni bir Marmara havzası oluşturmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

İşçi işveren davalarına değinen Başkan Büyüksimitci, “Yapılan istatistiklere göre, işçi ve işveren arasındaki davalarda büyük bir eşitsizlik olduğunu görüyoruz. Davaların yüzde 99.2’sinde yargı tarafından işveren haksız bulundu. Bu durum yargının ekonomik olarak güçsüz olanı korumasından kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Tabii ki çalışanlarımızın hakkını vermek boynumuzun borcu ama sanayimiz ve sanayicilerimiz olmazsa ülke olarak ayakta kalamayız. Sadece hizmetler sektörüne yatırım yapan ülkelerin 2008 yılında halini gördük. Halbuki üretim odaklı yatırım yaparsanız büyümeye devam ederseniz. Onun için yüksek teknolojiye dayalı üretim yapmak bizim olmazsa olmazlarımızdan. Başkada şansımız yok” dedi.  

Üretimin devletlerin gücüne güç kattığını vurgulayan Büyüksimitci, şunları kaydetti: "Eğer bugün biz sınır dışı operasyon yapabiliyorsak, burada üretimin gücünü unutmamamız gerekiyor. Biz bir şeyler üretebildiğimiz için orada Allah'ın izniyle harekât yapabiliyor, hakkımızı savunabiliyoruz. Çoğu Gelişmiş ülkede işgücüne katılım oranı yüzde 50 ile 80 arasında seyretmektedir. Biz alt sıralarda yüzde 50 civarındayız. Sanayi istihdamında ise yüzde 20 civarında seyretmekteyiz.  Biz yüzde 25'leri yüzde 30'ları yakalayabilirsek inanın işsizlikle ilgili, rekabetle ilgili problemimiz de kalmaz. Hizmetler sektörü önemli yalnız üretim hepsinden daha önemli"

Büyüksimitci, Kayseri ihracatının 10 aylık periyodunun iyi olduğunu belirterek, "Kayseri olarak en çok ihracat yaptığımız ülke Irak. Bu ülkedeki duruma göre rakamlarda bazen değişimler olabiliyor. Burada dikkat çekilmesi gereken konu ise ABD'ye yapılan ihracatı yüzde 58 artırmışız. Bu ülkeye ciddi şekilde ihracat yapan firmalarımız oluşmaya başladı. Özellikle de e-ticaret üzerinden ciddi ürün satan firmalarımız var. En dikkat çeken gelişmelerden biri ise Libya'ya ihracatımızı yüzde 362 artırmışız" şeklinde konuşmasını tamamladı.

Toplantıda birer sunum yapan Mimarsinan OSB Başkanı Mehmet Karabulut ve İncesu OSB Başkanı Ali Baktır, bölgedeki son gelişmeler hakkında meclis toplantısına katılanlara bilgi verdi.

Son olarak kürsüye gelen Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, her fırsatta sanayicileri desteklemek adına ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Kayseri'nin yıllardan beri ülke üretimine, ekonomisine önemli katkı sağladığını anlatan Günaydın, "Elbette ki önümüze çıkan bir takım sıkıntılar, zorluklar olabilir ama takım oyunuyla bunları rahatlıkla aşabiliriz diye düşünüyoruz. İhracatımızla ilgili, sanayi üretimimizle ilgili sevindirici haberler alıyoruz. Kayseri ülkemizin ortaya koyduğu performansa katkı verecektir. Kayseri bu misyonunu görevini yerine her zaman yerine getirmiş." diye konuştu.