‘Okul öncesi dönemde çocuklarda işitme düzeyleri kontrol edilmeli’

‘Okul öncesi dönemde çocuklarda işitme düzeyleri kontrol edilmeli’

‘Okul öncesi dönemde çocuklarda işitme düzeyleri kontrol edilmeli’

Okulların açılmasına sayılı günler kala çocukların akademik başarısı, sosyal hayatlarına adaptasyonları ve genel yaşam kaliteleri açısından duyma sağlığının büyük önem taşıdığını belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ali Rıza Gökduman, “Eğitim sürecinde ve sosyal çevrede etkili iletişim kurabilmek, çocukların gelişimi için kritik öneme sahiptir. Bu yüzden duyma problemleri erken dönemde fark edilip tedavi edilmelidir” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Opr. Dr. Ali Rıza Gökduman, okul öncesi dönemde çocukların kulak burun boğaz kontrollerinin yaptırılması konusunda uyarılarda bulundu.

“Çocuklarda işitme kaybının yaygın nedenleri”
Çocuklarda işitme kaybına yol açan en yaygın nedenlerden birinin buşon olarak bilinen kulak kiri olduğunu söyleyen Opr. Dr. Gökduman, “Ancak bu durum, daha ileri düzeyde müdahale gerektiren orta kulak iltihabı ve sıvı birikimi gibi problemlerle de bağlantılı olabilir. Bunun yanı sıra, doğumsal ya da sonradan edinilmiş işitme kayıpları da çocukların işitme yetisini olumsuz etkileyebilir. Erken teşhis ve tedavi sayesinde bu gibi sorunlar giderilerek, çocukların konuşma ve dil gelişiminde oluşabilecek bozuklukların önüne geçilebilmektedir” diye konuştu.

“Belirtilere dikkat edilmeli”
İşitme kaybının erken belirtilerini fark etmenin son derece önemli olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Gökduman, “Çocuğunuzun yüksek sesle konuşması, televizyonu yüksek sesle izlemesi veya seslere karşı tepkisiz kalması gibi işitme kaybını düşündürebilecek bulguların varlığı durumunda, bir Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına başvurmanız önemlidir. KBB muayenesi ve gerektiğinde yapılacak işitme testleri, çocuğunuzun duyma sağlığını kontrol altına almanızı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

“Çocukların akademik başarıları artırılabilir”
Duyma sağlığının ihmal edilmemesi gereken kritik bir konu olduğunu belirten Opr. Dr. Gökduman, “Özellikle okul dönemi öncesinde yapılacak basit bir kontrol, çocuğunuzun gelecekteki eğitim hayatını olumlu yönde etkileyebilir. Çocuklarda sağlıklı bir işitme, hem akademik başarılarını artırabilir hem de sosyal hayatlarına daha iyi adapte olmalarına yardımcı olabilir” ifadelerini kullandı.