Tarih: 02.08.2024 11:09

Odunpazarı Mezarlığında ihmalkârlık iddiası

Facebook Twitter Linked-in

Eskişehir Türbeleri Bakım Onarım ve Geliştirme Derneği Başkanı ve Eskişehir Sertürbedarı Ali Mehmet Levent Başerdem, Odunpazarı Mezarlığındaki tahribat ve bakımsızlığın Büyükşehir Belediyesinin ilgi göstermemesinden kaynaklandığını belirtti.
Başerdem, Eskişehir’de ölüsüne saygısı olmayan bir belediyecilik anlayışı olduğunu iddia etti. Gazi Yakup Satar caddesinde bulunan ve içinde 30-40 bin mezarın olduğu Muttalip Mezarlığının 26 yıl önce yıkılıp üstüne ağaç dikip park yapıldığını hatırlatan Başerdem, Odunpazarı Mezarlığının da, içinde Şeyh Edebali türbesi yer almaması halinde parka dönüştürüleceğini iddiasında bulunda. Başerdem, “Ölüsüne saygısı olmayan belediyecilik mevcut. Muttalip Mezarlığını 26 yıl önce yıkıp park yaptıkları gibi, içinde Şeyh Edebali türbesi olmasa Odunpazarı Mezarlığına da aynısını yapacaklardı. Mezarların tahrip olması hep bakımsızlıktan, ilgi göstermemekten kaynaklanıyor. Belediye oraya 2 bekçi koymuş, ama bu sayı yeterli değil. Daha fazla görevli koymalarını lazım ki mezarlarla ilgilensinler. İnsan mezarlara, çiçeklere, ağaçlara bir bakar. Tahrip olan mezar taşları ile ilgilenecek insan görevlendirmeleri lazım" dedi.

“İhmalkârlık diz boyu”
Başerdem, yeni mezar yapılırken çevresinde bulunan ve sahipleri olmayan eski mezarların tahrip edildiğini anlattı. Yeni mezar yapımı için harç alan belediyenin mezarlığı da temizletmek zorunda olduğunu belirten Ali Mehmet Levent Başerdem, şunları söyledi;
“Mezarlığa yeni bir mezar yapıldı diyelim bunun için mezarcılar belediyeye harç yatırıyor. Bu harç her yıl yatırılıyor ve yatırıldığı müddetçe de istenildiği kadar mezar yapabilme yetkisine sahip oluyorlar. Ama yeni mezar yapıldığı zaman çıkarmış olduğu eski mezar taşlarını da atmaları gerekiyor. Bunlar atılmadığı zaman belediyenin denetleyip mezarcıya bu taşları toplatıp, attırması lazım. Madem belediye olarak bu parayı alıyorsunuz, bu mezarlık taşlarının buradan götürülmesini de sağlamanız gerekiyor. Hangi şirket yapıyorsa onlar veya belediyenin orayı temizletmesi lazım. Kısacası ihmalkârlık diz boyu. Odunpazarı mezarlığında 40-50 tane tarihi değer taşıyan mezarlar var. Eskiden mezarlıkta alkol, uyuşturucu tüketimi de çok olurdu. Bu sebeple de taşlarda çok kırılırdı. Bir nevi mezarlık değil de ormandı. Bekçilerin mezarlığa görevlendirilmesinden sonra bu durum azaldı. Avrupa’nın mezarlarını da gördüm, gayet tertemiz, derli toplu oluyor. Ama bizim mezarlıklarımız maalesef ki öyle değil. Mezarlıkla ilgili her sorunu çözecek Büyükşehir Belediyesidir, ama önemsemiyorlar.”



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB