NÖHÜ iki alanda Türkiye’de ilk 10’a, dünyada ilk 500’e girdi

29.09.2024 12:09:13

NÖHÜ iki alanda Türkiye’de ilk 10’a, dünyada ilk 500’e girdi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Times Higher Education (THE) ve Quacquarelli Symonds’tan (QS) sonra en prestijli kuruluş olan Round University Ranking’e (RUR) ait sıralama sisteminin 2024 alan sıralamalarında, genel kategoride değerlendirmeye girebilen Türk üniversiteleri arasında Sağlık Bilimleri alanında 7’nci, Sosyal Bilimler alanında ise 10’uncu sırada yer almayı başarırken, her iki alanda da dünyada ilk 500 yükseköğretim kurumu arasına adını yazdırdı.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi tarihinde ilk defa yer aldığı sıralamada, özellikle öğretim kategorisinde beş alanda dünyada ilk 500’de olması ve Türkiye’de birçok üniversiteyi geride bırakarak ilk 10 içerisinde ön sıralarda yer alması dikkat çekti. Dünyanın önde gelen üniversitelerini Beşeri Bilimler, Yaşam Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Doğa Bilimleri, Teknik Bilimler ve Sosyal Bilimler olmak üzere altı farklı alana göre sıralayan RUR University Subject Rankings sisteminde kurumlar, aynı zamanda 20 gösterge ve dört temel faaliyet alanına göre değerlendiriliyor. Daha önce ilgili kuruluşun sıralamalarında yer almayan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, tarihinde ilk defa bu yıl son üç yıllık süreçte yürüttüğü üstün akademik faaliyetler sayesinde sistemin değerlendirme kriterlerini karşılayarak alan sıralamalarında önemli bir başarı kaydetti. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, öğretim faaliyeti açısından sağlık bilimleri alanında dünyada 190’ıncı, Türkiye’de 3’üncü, teknik bilimler alanında dünyada 245’inci, Türkiye’de 2’nci oldu. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim, Araştırma ve Finansal Sürdürülebilirlik kategorilerinde yapmış olduğu sıralamalarda ise Türkiye’den ve dünyadan birçok önemli yükseköğretim kurumunu geride bırakarak önemli başarılara imza attı. Bu çerçevede öğretim kategorisinde yapılan sıralamada Teknik Bilimler alanında dünyada 245’inci, Türkiye’de 2’nci; Sağlık Bilimleri alanında dünyada 190’ıncı, Türkiye’de 3’üncü; Yaşam Bilimleri alanında dünyada 303’üncü, Türkiye’de 6’ncı; Doğa Bilimleri alanında dünyada 315’inci, Türkiye’de 8’inci ve Sosyal Bilimler alanında ise dünyada 282’nci, Türkiye’de yine 8’inci sırada yer aldı. Ayrıca Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi; öğretim faaliyeti açısından sağlık bilimleri alanında dünyada 190’ıncı, Türkiye’de 3’üncü, teknik bilimler alanında dünyada 245’inci, Türkiye’de 2’nci oldu. Finansal Sürdürülebilirlik kategorisinde Sağlık Bilimleri alanında dünyada 97’nci, Türkiye’de 6’ncı ve Doğa Bilimleri alanında dünyada 313’üncü, Türkiye’de 10’uncu olurken, Araştırma kategorisinde ise Sosyal Bilimler alanında 471’inci, Türk üniversiteleri arasında 10’uncu olarak 2024 RUR Alan Sıralamalarında bu kategorilerde de öne çıkan bir yükseköğretim kurumu oldu.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi; 2024 RUR Alan Sıralamaları çerçevesinde Türkiye’den sadece 35 yükseköğretim kurumunun yer aldığı Sağlık Bilimlerinde 7’nci, 44 üniversitenin değerlendirildiği Sosyal Bilimlerde ise 10’uncu olurken, aynı zamanda Asya’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Kuzey ve Latin Amerika’ya kadar onlarca ülkeden yükseköğretim kurumunun yer aldığı dünya sıralamasında Sağlık Bilimlerinde 384, Sosyal Bilimlerde ise 423’üncü oldu. Böylece Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, bu iki alanda ulusal düzeyde ilk 10’da yer alırken, dünyada ise adını ilk 500 üniversitenin arasına yazdırmayı başardı. Bununla birlikte NÖHÜ, 2024 RUR Alan Sıralamalarında dünya üniversiteleri listesinde Doğa Bilimlerinde 537, Yaşam Bilimlerinde 576, Teknik Bilimlerde 589’uncu olurken, Beşeri Bilimler alanında ise 651’inci sırada kendisine yer buldu.
Konuyla ilgili açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu; Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin son yıllardaki çalışmaların ve uygulamaya koyduğu stratejilerin meyvelerini topladığını belirterek, "Zira gerek ulusal gerekse uluslararası arenada imza attığımız başarılar artarak devam ediyor. Bu durum ortaya koyduğumuz çalışmaların en önemli kanıtı.” dedi. Üniversitenin daha önce THE’nın sıralamalarına tarihinde ilk defa girerek bu kuruluşun 2024 sıralamalarında önemli konumlarda yer alabildiğini hatırlatan Rektör Uslu, NÖHÜ’nün dünyadaki önemli yükseköğretim kurumlarını sıralayan Round University Ranking’in (RUR) sıralamalarına ilk defa girmekle beraber birçok kategoride hem ulusal hem de uluslararası ölçekte çok önemli başarılar elde etmesinin ise gurur verici bir gelişme olduğunu kaydetti.