Tarih: 21.07.2024 11:02

NEÜ, Türkiye’de barista eğitiminde öncü üniversite oldu

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye’nin ilk barista atölyesini açan Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), kahve severleri ve profesyonelleri bir araya getirerek, kursiyerlere kahve hazırlama sanatını en ince detaylarına kadar uluslararası standartlarda öğretmeyi ve sektördeki insan kaynağı ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.
NEÜ Barista atölyesinin 2021 yılında Turizm Fakültesi bünyesinde kurulduğunu söyleyen NEÜ Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ceyhun Can Özcan, “NEÜ Barista atölyesinden her yıl, NEÜ Turizm İşletmeciliği ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerinde okuyan 60 ila 90 öğrencimiz barista eğitimini alarak mezun olmaktadır. Aynı zamanda üniversitemizin sürekli eğitim merkezi KONSEM üzerinden sektördeki girişimciler, yatırımcılar ve kahve meraklıları gibi birçok kişiye de eğitim vermekteyiz. KONSEM bünyesinde 2021 yılından itibaren 600’e yakın öğrenciye eğitim verdik. Bu öğrencilerimiz hem Türkçe hem de İngilizce sertifika almaya hak kazandılar” dedi.

“Eğitimlerimiz yüzde yüz iş tavsiyeli”
Teorik eğitimin yanında uygulamaya, yaparak öğrenmeye önem verdiklerini kaydeden Özcan, “Eğitim müfredatımız Mesleki Yeterlilik Kurumu ve diğer kahve otoritelerinin sentezi şeklinde, yaparak öğrenme tekniğini uyguluyoruz. Kahvenin hem teorik hem de pratik uygulamalarını burada öğrencilerimiz edinmiş oluyorlar. Kursiyerlerimiz aynı zamanda uluslararası geçerli sertifikaya sahip oldukları için Fransa, Avustralya, Avusturya, Karadağ gibi ülkelerde de sertifikalarını kullanabiliyorlar. NEÜ Barista’da eğitim alan öğrencilerimizin tamamı istihdam edilmekte. Biz ilanlarımızda özellikle ‘yüzde 100 iş tavsiyelidir’ ibaresini kullanıyoruz. Çünkü sektörde oldukça fazla barista ihtiyacı bulunmakta ve eğitim verdiğimiz kursiyerlerimizin tamamı sektörde iş bulabilmekte. Barista eğitimimizin kursiyerler için de özel sektördeki eğitimlere göre kurs ücreti oldukça uygun” şeklinde konuştu.

“NEÜ, Barista Atölyesi kuran ilk üniversite”
Prof. Dr. Özcan konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye’de 208 üniversite ve 50’den fazla turizm fakültesi bulunmaktadır. NEÜ, barista atölyesi kuran ilk üniversitedir. Üniversitemiz dışında bu çerçevede eğitim veren bir turizm fakültesi bulunmamaktır. NEÜ Turizm Fakültesi Barista Atölyesi olarak, yetiştirmiş olduğumuz elemanlarla, sektörün nitelikli barista ihtiyacını da karşılayarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

“Kurslarımızda kahveyle ilgili tüm ürün ve menü tasarımlarının eğitimini veriyoruz”
Atölye hakkında bilgiler veren NEÜ Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Cüneyt Şapcılar, “Atölyemizi 2019 yılında KOP projesi çerçvesinde kurduk. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının eş güdümlü projelerinden bir tanesi, istihdama yönelik geliştirilen projelerden ve üniversitemizin eş finansman sağladığı bir proje 2019’da pandeminin yaşanmasından dolayı 2021 yılından bu yana NEÜ Turizm Fakültesinde barista eğitimlerini gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.
Barista eğitiminin içeriğini anlatan Doç. Dr. Şapcılar, şunları söyledi: “Eğitim içeriğinde kahvenin teorisi ve yaparak öğrenme metodu yer alıyor. Eğitim süremiz en az 10 gün. Mesleki Yeterlilik Kurumunun öngördüğü 40 saatlik bir eğitimimiz var. İlk olarak kursiyerlere kahvenin teorisini, tarihçesini anlatıyoruz. Daha sonra sırasıyla espresso bazlı ürünler, latte, cappuccino gibi süt bazlı ürünler ve günümüzde insanların daha fazla ilgisini uyandıran üçüncü nesil, nitelikli kahveye yönelik ürünlerimizin yapımına ilişkin eğitimlerimizle programımızı tamamlıyoruz. Üçüncü nesilde aeropress, chemex, siphon, cold brew gibi kahvelerin burada demlenmesini, yapılışını kursiyerlerimize gösteriyor ve uygulamasını yaptırıyoruz. Kurslarımızda sadece öğrenciler değil, sektörde yatırım yapacak, istihdam sağlayacak girişimciler de yer alabiliyor. Sürekli eğitim merkezimiz üzerinden de NEÜ Barista olarak danışmanlık hizmeti veriyoruz. Günümüzde kahveyle ilgili ihtiyaç duyulan her türlü ürün ve menü tasarımının eğitimini NEÜ Barista olarak vermekteyiz.”



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB