Muğla’da sahte bal denetimi

27.09.2024 11:21:30

Muğla’da sahte bal denetimi

Türkiye ve dünyada çam balı üretim merkezi olan Muğla’da tağşiş ve taklit bal denetimi yapıldı. Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla ve Türkiye’nin coğrafi işaretli iki önemli markası zeytin ve bal konusunda vatandaşların sağlıklı gıda tüketimi için Muğla genelindeki bal paketleme tesislerinde denetimlerini 24 saat esasına göre sürdürdüklerini açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatıyla, Muğla genelinde bal ve zeytinyağı başta olmak üzere taklit ve tağşiş ürünlere karşı başlatılan denetimler devam ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla ve ilçelerinde üretim ve satış yapan işletmelerdeki ürün kalitesini yerinde kontrol ederek, gerekli durumlarda numune alıyor.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla’nın yöresel zenginliği ve markası ‘Bal’ konusunda taklit ve tağşişin önüne geçmek amacıyla denetim ve rehberlik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2024 yılının ilk 8 ayında toplam 17 bin 698 işletmede denetim gerçekleştirerek, 540 adet numune topladı. Bu kapsamda 41 bal, 32 zeytinyağı ve 114 süt ürünü numunesi ile yapılan denetimler neticesinde 6 işletmeye taklit ve tağşiş nedeniyle cezai işlem uygulandı.
Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, tarladan sofraya sağlıklı ve güvenilir gıda zincirini sürdürülebilir kılmak ve özellikle zeytinyağı ve bal gibi Muğla’ya özgü ürünlerde taklit ve tağşişin önüne geçebilmek amacıyla mücadeleyi hiçbir zaman bırakmadıklarını belirtti. Saylak, “Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı Bey’in talimatları üzerine ilimizde taklit ve tağşişli ürünlerin önüne geçmek için ilimizin en önemli markası olan çam balında ve yine zeytinyağında taklidin önüne geçebilmek için denetimlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Ekip arkadaşlarımız 24 saat esasına göre bu tesislerde denetimlerini yapmaya devam edecekler. Geçtiğimiz günlerde bir bal dolum tesisinde yaklaşık 45 ton şuruba el koymuştuk. Geçen günlerde Bakanlığımızın Ankara’da el koyduğu şurupları da göz önüne alırsak üzücü bir durum ile karşı karşıyayız. Biz Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak bölgemizde gıdada taklit ve tağşişin önüne geçmek, hem ilimizin zeytin ve bal gibi başat bu iki ürününü korumak için aralıksız, rehberlik denetimlerimize de, hem üreticimizi bilinçlendirerek hem de bunun ticaretini yapanları bilinçlendirerek devam edeceğiz” dedi.