Tarih: 12.08.2024 11:36

MSKÜ’nün Yürüteceği Proje İle Parkinson Hastalarının Rehabilite Süreçleri İyileştirilecek

Facebook Twitter Linked-in

Yürütücülüğünü MSKÜ Köyceğiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Fatih Özden’in yaptığı “Parkinsonlu Bireylerde İkili Görev Değerlendirme ve Rehabilitasyon Sisteminin Geliştirilmesi ve Etkinliğinin Araştırılması” başlıklı projesi, 1 milyon 572 bin TL bütçe ile desteklenmeye hak kazandı.
Danışmalığında İzmir Ekonomi Üniversitesinden Prof. Dr. Görsev Yener’in bulunduğu multidisipliner ekipte ayrıca Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Zübeyir Sarı, Ege Üniversitesinden Doç. Dr. Mehmet Özkeskin, İzmir Katip Çelebi Üniversitesinden Doç. Dr. Yalçın İşler ve Ar. Gör. Dr. Samet Çıklaçandır araştırmacı olarak yer alıyor.
Parkinsonlu bireylerin gündelik hayatını kolaylaştırmayı amaçlayan proje ile “DualFlow” sistemi oluşturulması amaçlanıyor. Bu sistem, hastaları yürüme sırasında “obje taşıma” ya da “hesap yapma” gibi ikincil fiziksel ve zihinsel görev sırasında ikili görev performansını değerlendirecek ve rehabilite edecek. Sistemde hem alt hem de üst vücut hareketlerini aynı anda kullanmayı gerektiren ve zihinsel gelişimi sağlayacak basit görevler yer alacak.
DualFlow sisteminde, kullanıcı interaktif zemin üstünde ekranlarda yer alan görevleri tamamlayacak. Kullanıcıya geri bildirim veren bu sistemde oyun modları da bulunacak. Ayrıca bireyin güvenliğini sağlayacak düzenekler kullanılacak. Sisteme özel geliştirilecek yazılım sayesinde, bireyin durumu takip edilecek ve rehabilitasyonu sağlanacak. Böylece parkinsonlu bireylerde sık görülen yavaş hareket etme ve donma gibi sorunlar azaltılabilecek.
Piyasada yer alan cihazlara kıyasla yüksek fonksiyon kapasitesi ve düşük maliyet ile geliştirilecek “DualFlow” sisteminin, parkinson hastalarının rehabilitasyon süreçlerine önemli katkılar sağlayacağı ve bu alanda yeni bir standart oluşturacağı öngörülüyor.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB