Tarih: 21.08.2024 10:40

Mobil Kanser Tarama Tırı’nda erken teşhis konuluyor

Facebook Twitter Linked-in

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü kanserle mücadele faaliyetlerine devam ediyor. Bu mücadele büyük paya sahip olan ve vatandaşların kanser taramalarını gerçekleştirebilen Mobil Kanser Tarama Tırı, bu hafta da ADM Elektrik Dağıtım bahçesinde konuşlandırılarak kurum çalışanlarına hizmet verdi.
2018 yılından bu yana Denizli İl Sağlık Müdürlüğü ve Denizli İş Kadınları Birliği (DİKAB) işbirliğiyle yürütülen Pembe Şehir Projesi kapsamında; Denizli’de il geneli kanser farkındalık eğitim ve çalışmaları, tarama faaliyetleri devam etmektedir. Bugüne kadar merkez ve ilçelerde tekstiller, kamu kurumları, okullar ve vatandaşların yoğun olduğu alanlarda kanser bilgilendirmesi ve tarama faaliyetleri gerçekleştirildi. Yine Denizli’ye kazandırılan Mobil Kanser Tarama Aracı ile merkez ve ilçelerde mobil olarak taramalar devam etmekte olup 2024 yılında 7 aylık dönemde; 5 bin 587 mamografi çekilerek 16 kişi de meme kanseri teşhisi ve bin 894 serviks kanseri taraması yapılarak 1 kişi de serviks kanseri teşhisi kondu. Bu sene Kale, Honaz, Baklan, Babadağ, Çal, Çivril, Bekilli ilçeleri ile merkezde Zümrütevler, Dokuzkavaklar da hizmet veren Mobil Tır, şu anda ADM Elektrik Dağıtımın kadın çalışanlara hizmet vererek taramalarına devam etmektedir.

“Sağlıklı Kadınlar Sağlıklı Nesiller Yetiştirir”
Aydem Enerji bahçesinde bulunan Mobil Tırı ziyaret eden Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, erken tanı ile kanserde hayatın kurtulabildiğine dikkati çekerek kanser taramalarının zamanında yapılmasının önemine vurgu yaptı. Uz. Dr. Berna Öztürk; “Türkiye’de yürütülen Ulusal Kanser Tarama programında; 40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir meme kanseri, 30-65 yaş arası tüm kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri ve 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir kalın bağırsak kanseri taramaları ücretsiz yapılmakta olup yürütülen bu tarama programları ile meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanseri erken teşhis edilebilmektedir. Bu üç kanser, erken teşhis konulabildiğinde tedavi edilebilen en önemli kanserlerdir. Maalesef baktığımızda kanser hem dünya hem ülkemiz için ölüm nedenleri arasında hala ikinci sırada yer almakta olup meme kanseri ölümleri de yine çok fazla görülmektedir. Bizim bu taramaların yaptırılabildiği Denizli’de merkezde 3, toplamda 4 tane KETEM’imiz var. Fakat maalesef vatandaşlarımız, hasta olmadan doktora gitmek ya da buralara gidip tarama yaptırmak istemeyebiliyorlar. Denizli İl Sağlık Müdürlüğümüz ve DİKAB işbirliğiyle yürüttüğümüz Pembe Şehir Projesi kapsamında; kadınlar için ne yapabiliriz diye yola çıkmıştık ve kanserle mücadele faaliyetlerimizde bir mobil tırımız olsa her yeri dolaşırız diye düşünmüştük. Çok büyük çabalardan sonra 2021 yılında hayırsever bir ailemiz tarafından tır alınarak gerekli tıbbi donanımı Bakanlığımız tarafından tamamlandı ve Denizli’ye bir Mobil Kanser Tarama Aracı kazandırıldı. 3 yıldır aktif olarak ilçelerimizde ve pek çok fabrikada taramalar gerçekleştirdiğimiz Mobil Tırımız ile bugün de ADM Elektik Dağıtım ’da yaklaşık 400 kadın çalışanımıza kanser taraması yapacağız. ADM Elektrik Dağıtım Yönetim Kuruluna bizi buraya davet ettikleri için çok teşekkür ediyoruz. ‘Sağlıklı Kadınlar Sağlıklı Nesiller Yetiştirir’ sloganımızla kadınlarımızın sağlıklı olmaları, sağlıkla çalışmaları, evlatlar yetiştirmeleri, her şeyden önemlisi de hayatlarının kurtulması için bu taramaları yapıyoruz” diye konuştu.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB