Mersin’de Yörük kültürü tanıtılıyor

24.07.2024 10:25:55

Mersin’de Yörük kültürü tanıtılıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca, Mezitli ilçe sakinlerine Darısekisi Örnek Köyünün tanıtımı yapılırken, misafirler Yörük kültürünün yaşatıldığı müzede sergilenen eşyaları da inceleme fırsatı buldu.
Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, kentte görülmesi gereken yerleri vatandaşlara tanıtıyor. 7’den 70’e katılımın olduğu etkinliklerde vatandaşlar hem kentin görülmeye değer birçok noktasını hem de Büyükşehir Belediyesinin hizmete sunduğu yerleri görme fırsatı yakalıyor. Bu kapsamda Mezitli ilçesi İstiklal Mahallesi sakinlerine Darısekisi Örnek Köyü tanıtıldı.
Muhtarlığın önünden belediyenin servis aracı ile alınan kadın ağırlıklı misafirler, Darısekisi Örnek Köyünde önce Ortanca Sokak’ı gördü, ardından piknik yapıp müzik eşliğinde eğlenen vatandaşlar, stant açan üretici kadınların ürünlerinden satın alma imkanı buldu. Yörük kültürünün tanıtımının yapıldığı müzede sergilenen eşyaları inceleyen misafirler, ardından Gözne’deki Kadın Atölyesine gitti. Vatandaşlara burada da el emeği halı ve kilimler tanıtıldı.

“Burada Yörük kültürü ve lezzetlerini tanıtıyoruz”
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığında görev yapan Rıfat Gürbüz, muhtarlar aracılığıyla mahalle sakinlerine yönelik birim tanıtımlarını sürdüreceklerini belirterek, “Mahallelileri buraya getirip; Yörük kültürü ve lezzetlerini tanıtıyoruz. Amacımız; bu bölgede yetişen ürünlerin, üreticiler aracılığıyla vatandaşla buluşmasını sağlamak. Aynı zamanda Yörük kültürünü ve tarihini tanıtıyor, en sonunda da Yörüklerin kullandığı eşyalardan oluşan müzede vatandaşlarımıza bilgi veriyoruz” dedi. Vatandaşların muhtarlık önünden servisle alındığını söyleyen Gürbüz, “Kadınlar ağırlıklı olmak üzere eşleriyle ve çocuklarıyla gelenlere de hizmet sunuyoruz. Burada oyun parklarımız var. Küçük eğlenceler de yapıyoruz. Ardından da Gözne’de bulunan Kadın Atölyesinde, Yörükler tarafından dokuma tezgahlarında dokunan kilimleri ve halıları tanıtıyoruz” diye konuştu.
Misafirlerden Ümit Selçuk, Darısekisi Örnek Köyüne ilk kez geldiğini ve çok beğendiğini söyleyerek, “Girdiğimiz sokaklar, Ege sokaklarını anımsatıyor. Ben Mersin’de böyle bir yer olduğunu ilk defa gördüm ve çok beğendim. Büyükşehir Belediyesinin böyle bir hizmetinin olması da güzel bir şey. Her türlü olanaklarımız var. Üretici kadınlarımız da burada ürünlerini pazarlıyorlar” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlardan Nahide Tavan ise “Çok güzel bir yer, bayıldım buraya. Çalışan kadınlar olmadığımız için sürekli evdeyiz. Dışarıya çıkınca güzel oluyor. Değişiklik oluyor bizim için” şeklinde konuştu.