Mersin’de engeller sporla aşılıyor

25.08.2024 12:33:12

Mersin’de engeller sporla aşılıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesinin Toroslar ilçesinde hizmet veren Engelsiz Yaşam Merkezindeki fitness salonunda uzman eğitmen eşliğinde spor yapan özel gereksinimli bireyler, hem engelleri sporla aşıyor, hem sağlıklı bir yaşama hem de sosyal bir hayata adım atıyor.
‘Engelsiz Mersin’ inşa etmek için 2019’dan bu yana proje üreten Büyükşehir Belediyesi, Mersin’deki her bireyin hayatını kolaylaştırmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Engelsiz Yaşam Merkezinde yer alan fitness salonu ile özel gereksinimli bireyler, sporla iç içe bir yaşam sürüyor. Haftanın 2 günü fitness salonundan faydalanan özel gereksinimli bireyler, antrenör eşliğinde ve belirli bir program dahilinde spor yapmanın tadını çıkarıyor. Büyükşehir Belediyesinin, engelleri aşan Engelsiz Yaşam Merkezindeki fitness salonundan faydalanmak isteyen bireyler, ’Alo 185’ veya ’Teksin’ uygulaması üzerinden başvuruda bulunabiliyorlar.

“Haftanın 2 günü gençler ve aileleri birlikte antrenman yapıyor”
Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğünde beden eğitimi öğretmeni ve fitness antrenörü olarak görev yapan Emirhan Uka, haftanın 2 günü özel gereksinimli bireyleri fitness salonunda ağırladıklarını belirtti. Salondan 18 yaş üzeri ve en az yüzde 40 engeli olan bireylerin faydalanabileceğini aktaran Uka, “Önceden, ailelerle birlikte antrenman programı yoktu. Şu an aileleri de antrenman programına dâhil ettik. Haftanın 2 günü hem gençler hem de refakat eden aileleri antrenman yapıyor” dedi. Salondan faydalanan bireylerde oldukça güzel gelişmeler gözlemlediklerini söyleyen Uka, “Hem sosyal olarak hem de akranlarıyla olan iletişimde gayet başarılılar. Başvurmak isteyenler ’Teksin’ ya da ’Alo 185’ üzerinden bizleri arayarak ve Toroslar Engelsiz Yaşam Merkezi birimine gelerek her türlü kayıt oluşturabilirler. Biz de hem telefonla hem de mail yoluyla dönüş yapıyoruz” diye konuştu.

Hem spor hem eğlence bu salonda
Salondan yararlanan 24 yaşındaki Ahmet Taş, aktif olarak basketbol oynadığını, Büyükşehir Belediyesinin fitness eğitimine de hem basketbola katkı sağlamak hem de vücut geliştirmek için başvurduğunu belirtti. Bir kurumun bu tür bir hizmet vermesinin kendileri için oldukça büyük bir avantaj olduğunun altını çizen Taş, “Evde durmaktan, telefona bağlı kalmaktansa burada spor yapıp sosyal aktivite yapmak, zaman geçirmek bizim için çok iyi. Daha önce böyle hizmetler yoktu. Biz engelli kavramını kaldırmak için uğraşıyor ve çabalıyoruz. Bu da bizim için ön ayak oluyor. Engelleri aşmaya devam edeceğimizden şüpheniz olmasın” ifadelerini kullandı.
22 yaşındaki Furkan Koçak ise “Isınmak için bisiklete ve koşu bandına biniyorum, ona göre hareket ediyorum. Ağırlık da çalışıyorum. Ortam güzel, memnunum” şeklinde konuştu.