Tarih: 12.09.2024 19:13

Mersin’de deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı

Facebook Twitter Linked-in

Mersin’de Türkiye Afetle Mücadele Planı (TAMP) Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı gerçekleştirildi. Senaryoya göre Ecemiş Fay Hattı’nda merkez üssü Tarsus olan 7 büyüklüğünde Mersin, Niğde, Adana ve Konya’nın etkilendiği deprem tatbikatı yapıldı. Tatbikatte yıkılan bir okulun enkazında arama-kurtarma çalışması da yapıldı.
Afetlere ve acil durumlara hazırlık amacıyla yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası müdahale tatbikatlarının planlama ve icrasında uygulanacak usul ve esaslara ilişkin yönetmelik doğrultusunda Mersin’de tatbikat gerçekleştirildi. TAMP Mersin Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı kapsamında AFAD Başkanlığı tarafından hazırlanan senaryoya göre Ecemiş Fay Hattı’nda merkez üssü Tarsus ilçesi olan 7 büyüklüğünde Mersin, Niğde, Adana ve Konya’nın etkilendiği deprem tatbikatı yapıldı. Depremden etkilenen bölgelerdeki kurtarma çalışmaları için çeşitli illerden takviye ekipler gönderildi.

"Yaklaşık bin 500 personel ve 300 araçla bu tatbikatı gerçekleştiriyoruz"
Mersin’deki tatbikat kapsamında bir okulda yapılan arama-kurtarma çalışmalarını Vali Ali Hamza Pehlivan yerinde inceledi. Toroslar ilçesi Korukent Mahallesi’ndeki bir okulun enkazında gerçekleştirdilen çalışmaları inceleyen Pehlivan, tatbikat hakkında bilgi verdi. AFAD’ın genel koordinasyonunda gerçekleştirilen tatbikatı oluşturulan senaryoya göre yaptıklarını belirten Pehlivan, "Bu senaryoya göre 7 şiddetinde bir deprem gerçekleştiğinde yapılması gereken çalışmaların tatbikini icra ediyoruz. Tarsus ilçemiz merkezli ve 4 ili etkileyen toplamda 22 ilçeyi, ilimizde de 6 ilçeyi etkilediği varsayılan bir senaryo üzerine bu sabah tatbikatımızın startını verdik. Tatbikat için AFAD Başkanlığımız ve AFAD ekiplerimizle birlikte Türkiye Afetle Mücadele Planı çerçevesinde görevi olan bütün kurumların, afet çalışma gruplarının iştiraki ile sabah saatlerinde tatbikatımızı başlattık. AFAD Başkanlığı adına Afetlere Müdahale Genel Müdürü Sadi Ergin ve ekibi tatbikatın başlangıcından itibaren ilimizdeydiler. Şu anda sahada arama-kurtarma ekiplerinden hasar tespit ekiplerine kadar, beslenme gruplarından asayişin sağlanmasını temin eden gruplara kadar 23 ayrı afet grubu bu tatbikatta görev yapıyor. Yaklaşık bin 500 personel ve 300 araçla bu tatbikatı gerçekleştiriyoruz. Gerçekçi, adeta bir deprem olmuşçasına bütün personelemiz ilk andan itibaren görevlerini titizlikle yerine getiriyor" dedi.

"Hazırlık, felaketlerin panzehiridir"
Dünyanın bir afet gerçeği olduğunu, Türkiye’nin de ülke olarak birçok afeti yaşayan ve birçok afet riski ile karşı karşıya olan bir coğrafyada olduğunu vurgulayan Pehlivan, "Deprem bunlar içerisinde en çok yaşadığımız afet türlerinden birisi" diye konuştu. Son yıllarda yaşanan depremlere değinen Pehlivan, şöyle devam etti:
"Bizim deprem afetine karşı da hazırlıklı olmamız son derece önem arz ediyor. ’Hazırlık, felaketlerin panzehiridir’ derler. Ne kadar hazırlıklı olursak kayıplar minimize olur, minimum derecede etki hissederiz. O yüzden bütün kurum ve kuruluşlarımızla birlikte afetin olmadığı zamanlarda hem eğitim, hem bilinç düzeyinin gerçekleşmesi, hem uygulamaya, pratiğe yönelik hamlelerin adımların atılması çok önemli. Bu tatbikatları yapmamızdaki temel amaç; bir deprem afeti yaşandığında hangi kurum neyi yapacak, en kısa sürede nasıl yapacak, en çabuk şekilde nasıl gerçekleştirecek, en etkin, en verimli şekilde bu görevlerini nasıl yapacak? Bunu ölçmüş oluyoruz. Bir afet sonrası hayatta ve ayakta kalanlar, ki başta sorumlu birimler olmak üzere bu süreci nasıl yönetecek. İşte bunu tatbik etmiş oluyoruz. Bu tatbikatları ne kadar etkin ve gerçekçi şekilde yaparsak yarın birgün afet olduğunda olumlu neticiler alma, afetin yaralarını azaltma, yaraları sarma konusunda da o kadar başarılı oluruz diye düşünüyoruz."
Tatbikatta Vali Pehlivan’a Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ali Tuna Baysal ile Mersin İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy da eşlik etti.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB