Mersin’de 428 bin 692 öğrenci ders başı yaptı

Mersin’de 428 bin 692 öğrenci ders başı yaptı

Mersin’de 428 bin 692 öğrenci ders başı yaptı

Mersin’de de yeni eğitim öğretim yılında, bin 383 okul ve 15 bin 148 derslikte 428 bin 692 öğrenci ile 30 bin 421 öğretmen ders başı yaptı.
2024-2025 eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla Toroslar ilçesinde bulunun Şehit Fikri Dilsiz İlkokulu’nda tören düzenlendi. İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş’un da katıldığı törende konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, yeni eğitim öğretim sezonunun hayırlı olması temennisinde bulundu.
Bugün itibariyle yeni eğitim öğretim sezonuna, elde edilen tecrübelerle yer bir başlangıç yapıldığını kaydeden Vali Pehlivan, " Bu yeni başlangıç içerisinde her yıl olduğu gibi bu yıl da eğitim öğretim hizmetlerinde temel hedefler varlığını muhafaza etmekle birlikte, başarı ve kaliteli eğitimde daha da yukarılara çıkarmak üzere Milli Eğitim Bakanlığımızın yasal mevzuat düzenlemeleri, genelgeler ve tamimlerle bütün eğitim kurumlarında uygulanmak üzere bizlerle ve eğitim camiasıyla paylaştığı hususlar söz konusudur. Bu yıl Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle uygulamaya konulan yeni modeller ve belgeler söz konusudur. Bu yeni modeller 3 ana başlıkta ifade ediliyor. Bunlardan birincisi ve ana çerçeveyi oluşturan ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’dir. Bu modelde ifade edildiği üzere, çocuklarımızın potansiyelinin bilgi ve beceri temelli, daha net ve objektif bir şekilde yeteneklerinin ortaya çıkartılması hedefleniyor" dedi.

"Kökümüz mazide, gözümüz atide"
Bilgi düzeyinin çağın gerektirdiği şekilde sağlanması, çocukların ve gençlerin çağın gerektirdiği bilgiyle donanması için çaba gösterildiğini vurgulayan Vali Pehlivan, "Bunu yaparken de ‘Kökümüz mazide, gözümüz atide’ ifadesinde olduğu gibi, köklerimizden, değerlerimizden de güç almak suretiyle erdem, değer, eylem olarak ifade edilen bir anlayışla çocuklarımızın milli manevi değerlerini bilen, tanıyan, bizi biz yapan, vatan, bayrak, devlet, inanç değerleri, kültürel değerler, geleneklerimiz, göreneklerimiz gibi bütün değerlerimizin öğrenilmesi, idrak edilmesi ve bununla birlikte çağın gerektirdiği ilimle, bilimle donatılması ve sağlam, bütüncül bir anlayışla geleceğe yol alınması hedefleniyor" ifadelerini kullandı.
Bugüne kadar elde edilen tecrübeler ve dünyada uygulanmakta olan modellerin incelendiğini belirten Vali Pehlivan, şöyle devam etti; "Bu bağlamda kendimize ve Türkiye’mize özgün bir model ortaya konulduğunu görüyoruz. Bize düşen okullarımızda ki bu sene ana sınıflarında, ilkokul birinci sınıflarda, ortaokul birinci sınıflarda ve lise birinci sınıflarda uygulanacak olan ve müfredat yükünün nispeten azaltılmakla birlikte öğretmenlerimizin ve okul idarecilerimizin rehberliğinde çocuklarımızın daha da kendini bulacağı, yaparak yaşayarak öğreneceği bir model çerçevesinde bu konuda başarılı neticeler elde edilecektir. Süreç içerisinde öğretmenlerimizin katkıları, tespitleri, değerlendirilecek, onlardan gelen geri dönüşler alınacak ve gelecekteki uygulamalar buna göre şekillenecektir."

"40 okulumuzun yeniden yapımını tamamladık"
Mersin’de devletin imkanlarıyla eğitim öğretim altyapısını her geçen gün çok daha iyi noktalara getirdiklerini ifade eden Vali Pehlivan, "Milli Eğitim Bakanlığımızın yatırım programları çerçevesinde, yeni yeni okullar inşa ediyoruz. 6 Şubat 2023’te büyük bir deprem yaşadık. Allah bir daha öyle afetler göstermesin. Kaybettiğimiz vatandaşlarımıza bir kere daha Allah’tan rahmet diliyorum. İlimizde çok şükür yıkım, can kaybı olmadı ama özellikle okul binalarımızın etkilendiğini gördük ve analizler yapmamız gerekli oldu. Gerekli tespitleri, teknik ekiplerimiz tarafından yaptık. Bu süreçte bazı okullarımızı birleştirmek durumunda kalmıştık. O günden itibaren geçen 1,5 yıl içerisinde 40 okulumuzun yeniden yapımını tamamladık. 13 okulumuzun yapımı da 2 ay içerisinde bitecek ve bu yıl çıkmadan 53 okulumuzun yapımını tamamlamış olacağız. 21 okulumuz da 2025 yılının ilk çeyreğinde tamamlanmış olacak. Dolayısıyla çok süratli bir şekilde 2 yıla varmadan ilimiz genelinde 75 civarında okulumuzun yeniden yapımını gerçekleştirmiş oluyoruz. 20 okulumuzun da güçlendirme çalışmalarını tamamladık. Dolayısıyla toplamda 100 okulumuza dokunmuş oluyoruz. Tabii bu derslik itibariyle kalan işleri de tamamladığımızda önümüzdeki yıl sonu ve bir sonraki yılın başı itibariyle toplamda 150’ye yakın okulumuzu yenilemiş olacağız. Bu sayede de 2 bin 700 yeni derslik yeniden kazanmış olacağız" diye konuştu.
Vali Pehlivan, konuşmasının sonunda, “Bu duygularla, yeni eğitim öğretim sezonumuzun bir kere daha hayırlı, uğurlu ve başarılı olmasını temenni ediyorum. Bugün, yeni sezon başladı. Öğretmenlerimiz çok yoğun ve hummalı bir şekilde çalışacaklar. Bütün öğretmenlerimize çalışmalarında kolaylıklar, başarılar diliyorum. Öğrencilerimizi kıymetli öğretmenlerimize emanet ediyoruz. Onlara gözü gözleri gibi bakıyorlar. Bundan dolayı da kendilerine müteşekkiriz. Aynı şekilde velilerimize ilgilerinden, desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Pırıl pırıl okullarımızı çiçek bahçesine dönüştüren çocuklarımıza gönülleri ve kalpleri gibi güzel ve başarılı bir gelecek diliyorum" dedi.
Vali Pehlivan, törenin ardından sınıfları gezerek çocuklara hediyeler verdi.