Tarih: 18.07.2024 16:19

Mehmet Büyükekşi: “Mevcut sistemdeki adamcılığın önüne geçmeyi başardık”

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Adayı ve mevcut başkan Mehmet Büyükekşi, TFF Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Hakem atamalarında dijital hakem atama sistemine geçtik. Hakem adayları için sınavda yeterlilik şartı getirdik. Bu sayede mevcut sistemdeki adamcılığın önüne geçmeyi başardık” dedi.
Mevcut TFF Başkanı ve başkan adayı Mehmet Büyükekşi, TFF Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurulu’nda geçmiş döneme ait sunumunu gerçekleştirdi. A Milli Futbol Takımı’nın başarılarını değerlendirerek sözlerine başlayan Büyükekşi, “TFF’nin önceki genel kurulunda da ifade etmiştim. Bizim hedefimiz sadece Euro 2024’e katılmak değil, başarılı futbolumuzla bu turnuvaya damga vuracak bir şekilde hazırlandığımızı belirtmiştim. Uzun bir aradan sonra milli coşkuyu milletimize yeniden yaşatmanın gururunu tüm Türkiye olarak yaşadık. Ne mutlu ki turnuvayı takip eden tüm büyük otoriteler milli takımımızın Euro 2024’ün en etkileyici performansından birine imza attığı konusunda mutlak bir görüş birliği içerisinde. Bilindiği gibi 2024 Avrupa Futbol şampiyonası’nda tarihimizde ilk kez lider olarak ve play-off oynamadan doğrudan katılma şansı elde ettik. Avrupa’nın en genç ve potansiyelli milli takımlarından birine sahip olmanın hep birlikte gururunu yaşadık. A Milli Takımımız, FIFA Dünya Sıralaması’nda biz göreve geldiğimizde 58. sıradaydı. Bugün FIFA açıkladı, yeni sıralamayı 26. sıraya geldi. Milli takım hepimizin göğsünü kabarttı” ifadelerini kullandı.
Türk kulüplerinin ülke sıralamasına katkı sağladığını aktaran Başkan Büyükekşi, 2023-2024 sezonunda 22. sıradan 9. sıraya yükselerek bir sezonda en çok puan toplama rekorunun egale edildiğini de söyledi.

“Mevcut sistemdeki adamcılığın önüne geçmeyi başardık”
Hakemlerin performanslarını daha yukarıya çekmek ve yeni hakemler yetiştirmek için Türk futbolunda bir ilk olarak ’Hakem Akademisi’ni kurduklarını dile getiren Büyükekşi, şu cümlelere yer verdi:
“Hakemlerimiz kendilerini geliştiren, destekleyen gelişim süreçlerini takip eden bu sistemde eğitim almaya başladılar. Bu sayede hakemlerimizin profesyonel liglere geldiklerinde minimum hata, maksimum performans göstermelerini hedefliyoruz. Hakem atamalarında ’Dijital Hakem Atama Sistemi’ne geçtik. Hakem adayları için sınavda yeterlilik şartı getirdik. Bu sayede mevcut sistemdeki adamcılığın önüne geçmeyi başardık. Ayrıca Avrupa’da, İtalya’dan sonra ilk kez yarı otomatik ofsayt sistemini kullanan ülke olduk. Bu adım sonrası ligimizde ofsayt tartışmalarını ortadan kaldırdık. İspanya’dan sonra, Avrupa’da ilk kez VAR kayıtlarını her hafta yayınlayan bir federasyon olduk. Avrupa’nın en üst düzey liglerinde yabancı VAR hakemi ve gözlemcilerin Süper Lig’de görev almasını sağladık. Gözlemci ve temsilci raporlarını dijital arşive aktararak sürecin hızlanmasını ve güvenilirliğini sağladık. Türk futbolunun veri, analitik ve dijital yetkinliklerinin geliştirilmesi için çalışmalar başlattık. Saha ve VAR hakemlerini ayırdık. Şeffaflık konusunda tüm alt lig model oluşturabilmek adına şeffaflık tescil teknolojisini ikinci lig ve üçüncü ligde de uygulamaya soktuk.”

“Hakem formalarına sponsor aldık”
Mehmet Büyükekşi, kulüplerin gelirlerinin arttığına değinerek, "Kulüplerimize gelir anlamında son 3 yılın en büyük katkısını sağladık. Yayıncı haklarını beIN Media Grup ile yaptığımız anlaşma sonucu 84 milyon Dolar’dan, 214 milyon Dolar’a taşıdık. Süper Lig sponsorluk gelirlerini 786.9 milyon TL’ye ulaştırdık ve rekor kırdık. Trendyol’u isim sponsoru yaptık, hakem formalarına sponsor aldık. Bu da bir ilk. Deplasman yasağını kaldırdık. 2025-2026’dan sonra kulüplere kendi biletlerini satma hakkı tanıdık. Türkiye Kupası’na yeni format getirdik ve geliri 3 kat arttırdık. Kadınlar Ligi’nin canlı yayınlanması için TRT ile anlaştık ve tarihte ilk defa maçlar düzenli yayınlanmaya başladı" diye konuştu.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB