Tarih: 02.08.2024 14:41

Mardin’de bir Osmanlı sokağı

Facebook Twitter Linked-in

Osmanlı döneminde Mardin’in Artuklu ilçesinde inşa edilen ve günümüzde de ayakta duran tarihi yapılar, vatandaşları zaman yolculuğuna çıkarıyor.
Yavuz Sultan Selim ve ikinci Abdülhamid döneminde inşa edilen yapıların günümüzde de ayakta durduğunu aktaran Mardin Medreseleri Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Yüksel, Mardin’de Artukluların üç asırlık sürecinden sonra Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi dönüşü Mardin’den geçtiği sırada, kent ahalisine Osmanlı yönetimine bağlanmayı teklif ettiğini aktardı.
Bu tarihten sonra Yavuz Sultan Selim döneminde Mardin’in bir Osmanlı şehri olarak devam ettiğini belirten Yüksel, "Yavuz Sultan Selim döneminde atanan ilk vali olan Yakup Bey Mardin’e gelir gelmez Osmanlı Devlet Sarayını inşa eder ve hükümet konağını buraya taşır. Yanında Yakubiye Medresesi’ne inşa eder ve onun arkasında vali konağını inşa eder. Yavuz Sultan Selim döneminden sonra ikinci Abdülhamid döneminde bir tane de süvari alayı inşaa edilir. Bugün eski hükümet konağı olarak tabir edilen bölge bir Osmanlı yapılar bütünü halinde tarih koridorlarında bizi gezdirircesine ayakta duruyor. Güzel bir tarihi anlatıyor” dedi.
Geçmişin izlerini günümüze taşıyan Osmanlı tarihiyle dolu sokakta 4 yapının olduğuna değinen Yüksel, “Osmanlı döneminden kalan Osmanlı Devlet Sarayı, Vali Konağı, Yakubiye Medresesi ve Süvari Alayı olarak inşa edilen toplamda dört yapı bütünü bulunuyor. Bu yapıların aynı alanda bir daire şeklinde dizilmesi ziyaretçilere tam bir Osmanlı havası estiriyor” ifadelerini kullandı.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB