Manisa’daki tüm sağlık kurumları ’Bebek dostu’

7.08.2024 13:11:30

Manisa’daki tüm sağlık kurumları ’Bebek dostu’

Manisa’daki tüm sağlık kurumlarının ’Bebek dostu sağlık kuruluşu’ olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Salim Babuş, Dünya Emzirme Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada anne sütünün önemli olduğunu ve anne sütü ile beslenme oranlarının artırılması gerektiğini söyledi.
Uzm. Dr. Salim Babuş Dünya Emzirme Haftasının, her yıl 1-7 Ağustos tarihleri arasında emzirme ile ilgili konularda farkındalığı artırmak ve tüm dünyada anne sütü ile beslenmeyi desteklemek ve yaygınlaştırmak amacıyla yürütülen küresel bir faaliyet olduğunu söyledi.
Bütün bebekler ve çocukların sağlıklı olma ve sağlığını korumak için yeterince beslenme hakkına sahip olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Salim Babuş, "Anne sütü, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için bu hakkı sağlayan en uygun besindir. Anne sütü ilk 6 ay boyunca bebeğin tüm besin öğesi ihtiyaçlarını karşılaması, kolayca sindirilebilmesi ve çeşitli hastalıklara karşı koruması açısından eşsizdir. Ayrıca, anne sütü canlı hücreler, hormonlar, aktif enzimler, antikorlar ve pek çok diğer benzersiz bileşenleri içeren dinamik bir besindir. Buna rağmen halen tüm dünyada yenidoğan bebeklerin yarısından daha azı hayatlarının ilk bir saatinde anne sütü alarak hayata başlamaktadır. Sonrasında bebeklerin yaklaşık sadece yüzde 44’ü hayatlarının ilk altı ayında sadece anne sütüyle beslenebilmektedir ki bu oran, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 2025 yılına kadar koyduğu yüzde 50 hedefinin altındadır." dedi.

"Manisa 10 yıldır ’Altın Bebek Dostu’ il"
Hayatlarının ilk 6 ayında sadece anne sütüyle beslenen bebeklerin oranını artırma çalışmalarının bakanlıkça 1991 yılından bugüne temel amacı emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi olan ’Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı’ sürdürüldüğünü hatırlatan Uzm. Dr. Babuş şunları söyledi: "Bu programlar sahada emzirmenin ve anne sütünün daha etkin bir şekilde teşvik edilmesi, çalışmaların daha görünür ve halk tarafından da bilinir hale gelmesi için başlatılmıştır. Manisa ilimizde tüm sağlık kurumlarımız Bebek Dostu Sağlık Kuruluşu olup 2014 yılından beri ilimiz ’Altın Bebek Dostu’ unvanına sahiptir. Emzirme, çocuk sağlığını ve hayatta kalmasını sağlamanın en etkili yollarından biridir. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği ve yürütülen programa göre ’bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesi’ ve bu şekilde tüm bebeklerin yaşama sağlıklı başlaması temel amacımızdır. UNICEF ve DSÖ, 2024 yılı için 1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftasında ’Arayı Kapatalım: Herkes için Emzirme (Closing the gap: Breastfeeding support for all)’ teması altında sağlık alanında yaşanan eşitsizlikleri azaltmanın, annelerin ve bebeklerin hayatta kalma ve sağlıklı yaşama hakkını korumanın önemine dikkat çekmektedir. İlimizde bu kapsamda tüm sağlık kurumlarımızda hafta boyunca konunun önemi ve toplumsal farkındalık oluşturulması amacıyla eğitim ve çeşitli aktiviteler yapılmıştır."