Malezya İslam Sanatları Müzesinde fotoğraf sergisi açıldı

Malezya İslam Sanatları Müzesinde fotoğraf sergisi açıldı

Malezya İslam Sanatları Müzesinde fotoğraf sergisi açıldı

Yunus Emre Enstitüsü, Malezya İslam Sanatları Müzesi tarafından “Bir İnananın Gözünden: Mekke, Medine, Kudüs ve İstanbul” adlı fotoğraf sergisi düzenlendi.
Kuala Lumpur Büyükelçiliği, Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsü ve Malezya İslam Sanatları Müzesi tarafından “Bir İnananın Gözünden: Mekke, Medine, Kudüs ve İstanbul” adlı fotoğraf sergisi düzenlendi.
Malezya İslam Sanatları Müzesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılış törenine Malezya Başbakanının Eşi Dato Seri Dr Wan Azizah Dr Wan Ismail, Malezya Başbakan Yardımcısı Dato Sri Haji Fadillah bin Haji Yusof, Türkiye’nin Malezya Büyükelçisi Emir Salim Yüksel, yabancı misyon şefleri, davetliler ve sanatseverler iştirak etti.
Programda, Malezya Başbakan Yardımcısı Dato Sri Haji Fadillah bin Haji Yusof ve Kuala Lumpur Büyükelçisi Emir Salim Yüksel tarafından konuşmalar gerçekleştirildi.
Konuşmaların ve kurdele kesme töreninin ardından Fotoğraf Sanatçısı Orhan Durgut’un fotoğraflarından oluşan sergide, konuklar sergiyi gezerken Sanatçı Durgut’tan fotoğrafların hikâyelerini dinleme fırsatı buldu.
Malezya basınının yoğun ilgi gösterdiği programda Fotoğraf Sanatçısı Orhan Durgut, yaptığı açıklamada serginin ortaya çıkma fikrine ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Bu çalışmaya, geçtiğimiz 10-15 yılda büyük bir mimari değişim geçiren Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’den başladım. Uzun yıllar Haremi Şerif’in değişimlerini kayda geçirip arşivledim. Devamında İslam tarihinde küçük de olsa bir hikâyesi olan kadim şehirleri ve içinde barındırdıkları İslami değerleri ve yaşamları arşive katmaya başladım. Bugüne kadar 35 ülkenin 111 şehrinde binlerce İslami mekânların çekimlerini yapıp arşivledim.”
Sanatçı Durgut, “Arşivimizdeki konu başlıkları onlarca akademik konuya kaynak olabilecek nitelik taşıyor. Arşivde benim kadrajımdan sadece 3 farklı kamera ile 500 binden fazla yüksek kaliteli görsel malzeme toplanmış oldu. Hâlen hiç gidemediğimiz ya da tekrar gitmemiz gereken pek çok yer var” diye konuştu.
“Bir İnananın Gözünden: Mekke, Medine, Kudüs ve İstanbul” adlı sergi, 30 Ekim 2024 tarihine kadar sanatseverlerin beğenisine sunulacak.