Kuşadası’nda 2 yeşil deniz kaplumbağası ölü bulundu

Kuşadası’nda 2 yeşil deniz kaplumbağası ölü bulundu

Kuşadası’nda 2 yeşil deniz kaplumbağası ölü bulundu

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde 2 Yeşil Deniz Kaplumbağası (Chelonia mydas) ölü olarak bulundu.

Kuşadası’nda sahil güvenlik ekipleri ve dalgıç Selçuk Arı tarafından denizde 2 yeşil deniz kaplumbağası ölü olarak bulundu. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü tarafından yapılan açıklamada, kaplumbağaların hedef dışı av olarak yakalandığı ve boğularak öldükleri tespit edildiğini kaydederek, yeşil deniz kaplumbağalarının Kuşadası kıyılarında bulunan deniz çayırlarında beslendiği ve bu alanlarda balıkçılık yapanların dikkatli olması gerektiği belirtti.

EKODOSD tarafından yapılan incelemelerde, kaplumbağaların juvenil oldukları ve gerekli ölçümlemeler ile doku örneklerinin alınmasının ardından gömülmeleri sağlandı. EKODOSD Başkanı Sürücü, Yeşil Deniz Kaplumbağaları’nın yuvalama alanlarının genellikle Hatay, Adana ve Mersin bölgelerinde olduğunu ancak beslenme amacıyla deniz çayırları açısından zengin olan Kuşadası kıyılarına geldiklerini belirtti. Zaman zaman hedef dışı av olarak yakalanan yeşil deniz kaplumbağalarının büyük bir kısmının juvenil olduğu tespit edilirken Dernek Başkanı Sürücü, "Etçil olan Caretta caretta İribaş deniz kaplumbağalarıyla karıştırılan Chelonia mydas türü Yeşil Deniz Kaplumbağaları otçul olup, deniz çayırlarıyla beslenmektedir" ifadelerini kullandı.

Özellikle Güvercinada, Yılancıburnu, Grup ve Seçkin siteleri, Notestik’ten otellerin yoğun olduğu bölgeye kadar olan alanlarda zengin deniz çayırı yatakları bulunduğunu belirten Sürücü, bu bölgelerin kaplumbağaların beslenme alanları olduğunu vurguladı. Sürücü, bu alanlarda balıkçılık gibi faaliyet gösterenlerin nadir bir tür olan Yeşil Deniz Kaplumbağaları’na karşı dikkatli olmaları ve gerekli duyarlılığı göstermeleri gerektiğini ifade etti.