Kuşadası sürdürülebilir turizm kenti olma yolunda

29.08.2024 09:36:33

Kuşadası sürdürülebilir turizm kenti olma yolunda

Başkan Ömer Günel döneminde kent genelinde yaşama geçirilen tüm çalışmalarda “sürdürülebilirlik” ilkesi doğrultusunda hareket eden Kuşadası Belediyesi, kentin sahip olduğu kaynakları ve zenginlikleri koruyarak kent sakinleri ve turizm yararına en verimli şekilde kullanıyor.

Doğanın ve çevrenin korunmasında büyük önem taşıyan geri dönüşüm faaliyetlerini düzenli bir biçimde sürdüren Kuşadası Belediyesi, yağmur suyu hasadı, çevreci ve yeşil yapılaşma gibi projelerle de kentin kaynaklarını geleceğe taşıyor. “Sürdürülebilir turizm” ilkesi ile kente kazandırdığı doğa ile iç içe kamp, karavan ve bungalov alanları ile de pandemi sonrası ortaya çıkan “yeni dünyanın yeni turizm anlayışına” öncülük ediyor.

Yağmur yeşile can suyu olacak
Küresel ısınmaya bağlı olarak değişen hava şartları nedeniyle sonbahar ve kış mevsiminde yağışların artması, yaz döneminde ise kuraklık tehlikesinin ortaya çıkması nedeniyle harekete geçen Kuşadası Belediyesi, yağmur suyu hasadı yapmak için düğmeye bastı. Bina çatı oluklarından, bahçe ve beton yüzeylerden toplanan yağmur sularının bir depoda biriktirilerek günlük faaliyetlerde geri kullanımı olan yağmur suyu hasadının uygulanacağı ilk alan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in kente kazandıracağı en önemli vizyon yatırımlardan biri olan ‘Lütfi Suyolcu Kent Meydanı ve Yaşam Merkezi’ olacak. Kent Meydanı’ndaki çatı oluklarından ve yüzeylerden toplanan yağmur suları, bir sarnıçta biriktirilerek yeşil alanlar için kullanılacak.

Geri dönüşüm geleceğe yatırımdır
Çevrenin korunması ve sürdürülebilir bir yaşam için önemli adımlar atmaya devam eden Kuşadası Belediyesi, tüm mahallelere farklı türlerdeki ambalaj atıkları için yerleştirdiği özel tasarımlı kafes ve sepetlerin yanı sıra mobil atık getirme merkezleri ile de değer oluşturuyor. Belediye bünyesinde kurduğu İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü aracılığıyla yürüttüğü ’Sıfır Atık Projesi’ kapsamında kentin 14 farklı noktasına kurduğu 7 ayrıştırma kategorisine sahip, güneş enerjisiyle çalışan elektrikli mobil atık merkezleri, atıkların daha düzenli bir şekilde toplanmasını ve ekonomiye kazandırılmasını sağlayacak önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Atık pillerden, kağıtlara, plastikten metale, camdan elektronik eşyalara ve bitkisel atık yağlara kadar farklı atık türleri, bu merkezlerde titizlikle ayrıştırılıyor. Ekipler tarafından belirlenen program dâhilinde düzenli olarak toplanan atıklar, Davutlar Mahallesi Atık Merkezi’ne teslim ediliyor. Burada işlenip ayrıştırılan atıklar, geri dönüştürülmek üzere ilgili firmalara gönderiliyor.

Ada Camping turizmin yeni adres
Covid 19 pandemisi sonrası hızlı bir değişim sürecine giren turizm trendlerini yakından takip eden Başkan Ömer Günel öncülüğünde, ‘yeni dünyanın yeni turizm anlayışı’ doğrultusunda projelendirilen Ada Camping, kamp ve karavan tutkunlarının yeni adresi oldu. Pandemi yasaklarının kısmi olarak uygulandığı 2021 turizm sezonunda Kuşadası Belediyesi tarafından Aydın Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içerisinde Davutlar Sevgi Plajı’nda hizmete açılan kamp ve karavan alanı Ada Camping, üç sezonda ağırladığı 19 bin 453’ü çocuk olmak üzere toplam 162 bin 453 konuk ile bir rekora imza attı.

Kent turizmine yeni bir soluk getiren 25 dönümlük alan üzerine kurulu Ada Camping, mavi ile yeşilin birleştiği, doğa ile iç içe huzurlu ortamı kadar, sahip olduğu teknolojik alt yapı ve konukları için sunduğu konfor ile de tercih nedeni oldu.

Mavi ve yeşilin arasında çevreci bir proje
Ada Camping, son olarak turizm faaliyetlerinin çevre, ekonomi ve sosyal boyutlarına dikkat ederek sürdürülebilirlik ilkelerine uygun olarak yürütülmesini sağlamak için oluşturulmuş bir belgelendirme sistemi olan Sürdürülebilir Turizm Sertifikası almaya hak kazandı. Açıldığı günden bu yana kamp ve karavan tutkunlarının uğrak noktası haline gelen Ada Camping, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) kriterlerine uyum süreci dâhilinde başlatılan Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı kapsamında verilen “Sürdürülebilir Turizm Sertifikası” ile ulusal ve uluslararası turizm pazarındaki tanınırlığını da artırmış oldu.