“Küresel ve Bölgesel Ticaret Hatları Değişiminde Türkiye nerede” konferansı yapıldı

“Küresel ve Bölgesel Ticaret Hatları Değişiminde Türkiye nerede” konferansı yapıldı

“Küresel ve Bölgesel Ticaret Hatları Değişiminde Türkiye nerede” konferansı yapıldı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Gündoğan tarafından “Küresel ve Bölgesel Ticaret Hatları Değişiminde Türkiye Nerede” Konferansı verildi.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen programda konuşan Prof. Dr. Mete Gündoğan, ekonomi hakkında birkaç temel konuya değindi. Ekonominin ‘ödemek’ anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Gündoğan, “Ödeme varsa ekonomi var, ödeme yoksa ekonomi yoktur. İşin püf noktası bu. Ödemek ise bir ölçünün ortaya çıkarılması, korunması, tesis edilmesi ve bir hat üzerinde teminat altına alınmasıdır. Bu hatlar genellikle ticaret hatlarıdır” dedi.
Küresel düzenin günümüzde değiştiğini ve tarihte önemli bir zaman dilimine hep birlikte şahitlik ettiğimizi aktaran Prof. Dr. Gündoğan, “1990’lı yıllara bakıldığında çift kutuplu dünya dönemi bitti. Hatta 1991 Berlin Duvarı’nın yıkılmasına işaret eder. Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla dünyada ikinci kutup Doğu Bloku dağıldı. Tek başına Batı Bloku kaldı. Batı Bloğu 30 yıl boyunca tek kutuplu dünya denemesi yaptı. Dünya son 500-600 yıldır hiçbir zaman tek kutuplu olmamıştır. Deneme yaptılar ama başarısız oldu. Şu anda para kredi sistemi, ekonomik sistem borca dayalı para sistemidir. Bu sistem sürekli borç üretir. Dolayısıyla 2008’de küresel finans krizi patladı” diyerek, küresel finans krizi sonrası yaşananları aktardı.
Türkiye’nin coğrafi konumu ve öneminden bahseden Prof. Dr. Gündoğan, “Ticaret hatları oluşturulduğunda ödemeler sistemi yapmak demektir. Ödemeler sistemi de arkasında matematik çalışacaksınız, modellemeler yapacaksınız demektir. Bunlar yapıldığında bu coğrafyanın çocukları kültürel ve tarih olarak beraber halklardır, aynı insanlarız biz. Bizim bir araya gelmemiz, beraber ticaret yapmamız batılıların bir araya gelmesi kadar zor olmaz. Binlerce yıl bu coğrafyada birlikte olduk. Bilinçli olarak, mevcut ticaret hatları üzerinden okursanız bunu görebiliyorsunuz” şeklinde konuştu.
Konferansta konuşan Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Gaziantep İl Temsilcisi ve GAÜN Fecr Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı Prof. Dr. İhsan Kaya, ekonominin hayatımızın her yerinde olduğunu belirterek, konuşmacı olarak gelen Prof. Dr. Mete Gündoğan’ a bilgi ve birikimini paylaşacağı için teşekkür etti.
Konferansın sonunda, GAÜN Genel Sekreteri Dr. Muhammet Musa Budak tarafından Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Gündoğan’a günün anısına hediye takdim edildi.