Genellikle 15-35 yaş arası kişilerde görülebilen kıl dönmesi, artık ameliyatsız yöntemlerle de tedavi edilebiliyor. BHT Clinic İstanbul TEMA Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Camcı, lazer, ozon tedavisi ve kristalize fenol yöntemi ile bu rahatsızlığın ameliyatsız çözülebildiğini belirtti.
Hastanın rahatlığı ve konforu açısından kristalize fenol yöntemini tavsiye ettiklerini ifade eden Camcı, "Tedavi bir seansta bitmiyor ancak hastanın konforu açısından son derece düzgün ve uygun bir yöntem" dedi. Herhangi bir ameliyathane şartı veya genel anesteziye gerek kalmadan, sadece lokal anestezi altında uygulanan bu yöntemde, kıllar temizlendikten sonra bölgeye kristalize fenol uygulanıyor.
"Eğer hasta ameliyat olmamış bir vaka olarak geliyorsa kıl dönmesi sorunu 4-5 seansta bitebiliyor" diyen Prof. Dr. Camcı, seans sayısının hastalığın durumuna ve kişinin iyileşme potansiyeline bağlı olarak değişebildiğini açıkladı. Nadiren 1-2 seansta sonuç alınabildiği gibi, 8-10 seansa kadar uzayabilen vakalar da olabiliyor. Daha önce ameliyat olanlarda ise tedavi daha uzun sürebiliyor.
Kristalize fenol tedavisinin herkes için uygun olduğunu ve insanları iş gücünden alıkoymadığını vurgulayan Camcı, "Hasta hastaneye yatmıyor. Tedavi yaklaşık 10-15 dakikalık bir süreç" ifadelerini kullandı. Lokal anestezi sonrası uygulama tamamlanan hasta, hemen evine veya normal hayatına dönebiliyor. Yöntemle yüzde yüze yakın başarı sağlandığını belirten Camcı, hasta temizliğine ve bölgedeki kılsızlığa dikkat edilirse hastalığın tekrar etmediğini söyledi.
Bu yöntemin önemli bir avantajı, apseli durumlarda bile uygulanabilmesi. Ameliyatlı yöntemde apse varsa önce drene edilip ameliyat ertelenirken, kristalize fenol tedavisi ile apse varlığında da hastalara müdahale edilebiliyor ve iyi sonuçlar alınabiliyor.
Prof. Dr. Camcı, tedavi sonrası dikkat edilmesi gereken noktalara da değinerek sözlerini şöyle noktaladı: "Kuyruk sokumu bölgesi zayıf bir bölge olduğu için tekrar kıl dönmesi olma potansiyeli her işlem sonrası için geçerli. İşlem bittikten sonra lazer epilasyon yaptırıp bu bölgeyi kılsız hale getirirlerse hastalık nüksetmiyor."