Mersin’in Mut ilçesine 40 kilometre uzaklıktaki kırsal Sarıkavak Mahallesi’nde, sadece 2 öğrenci için açık tutulan Kürkçü İlkokulu’nda karne heyecanı yaşandı. Biri asker, diğeri hemşire olmak isteyen iki öğrenci, karnelerini alırken öğretmenlerine olan sevgilerini ve gelecek hayallerini paylaştı.
360 nüfuslu mahalledeki okulda, nüfus azlığı nedeniyle öğrenci sayısı her geçen yıl düştü. Son üç yıldır 10 öğrencisi olan okulda, 2025-2026 eğitim öğretim döneminde biri yeni kayıt olmak üzere sadece 2 öğrenci kaldı. Okulun tek öğretmeni Emine Kılıç, haftanın 5 günü aynı sınıfta, 7 yaşındaki birinci sınıf öğrencisi Ersan Özel ile 10 yaşındaki dördüncü sınıf öğrencisi Miray Güdür’e eğitim verdi. Özel okul gibi eğitim gören öğrenciler, yarı yılı başarıyla tamamlayarak karnelerini aldı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdal Dölek de okula gelerek öğrencilere kitap hediye etti.
Üç yıldır okulda görev yapan öğretmen Emine Kılıç, "Burada ilk 10 öğrenciyle göreve başlamıştım. Şu an 2 tane öğrencimiz kaldı. Bunun nedeni köyün nüfusunun genellikle yaş almış nüfus olması, doğurganlık oranının az olması ve çocuk sayısının azalmasından kaynaklı. Ayrıca köyün merkeze uzak olması da bunu çok etkiledi" dedi. Resmi törenleri asla ihmal etmediklerini vurgulayan Kılıç, "Her hafta pazartesi ve cuma günü kesinlikle istiklal marşımızı okuyoruz. Bir tane öğrencimiz bile kalsa istiklal marşımızı okumaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Birinci sınıf öğrencisi Ersan Özel, "Okulumu çok seviyorum arkadaşımı da, öğretmenimi de çok seviyorum. Asker olacağım, vatanımı koruyacağım" ifadelerini kullandı. Dördüncü sınıf öğrencisi Miray Güdür ise duygularını şöyle anlattı: "Öğretmenimi çok seviyorum, okuldaki arkadaşımı çok seviyorum. Okulumuzda iki kişi olsak bile arkadaşımla güzel oyunlar oynuyoruz. Öğretmenimiz okuldan sonra bizimle etkinlik yapıyor, bize çiğköfte yapıyor, bize çorbalar yapıyor, makarna yapıyor. Onu çok seviyoruz, o da bizi çok seviyor. Onun değeri bizde çok fazla. O bize her şeyi öğretti. Okuyunca hemşire olacağım. Hasta insanları iyileştireceğim, onların tedavilerine gireceğim, onların iyi olmasını sağlayacağım."