’Kırsal Mahalle Buluşmaları’ ile kadınlar Mersin’i yeniden keşfediyor

’Kırsal Mahalle Buluşmaları’ ile kadınlar Mersin’i yeniden keşfediyor

’Kırsal Mahalle Buluşmaları’ ile kadınlar Mersin’i yeniden keşfediyor

Mersin’de, kadınlar Büyükşehir Belediyesinin ’Kırsal Mahalle Buluşmaları’nın organizasyonu sayesinde Mersin’i yeniden keşfediyor. Merkezde yaşayan kadınların kentin farlı noktalarındaki tarihi yerlerini görmelerini sağlayan organizasyonun son adresi Darıpınarı Mahallesi oldu. Darıpınarı’nı gezerek piknik yapan kadınlar, yöre halkının üretici stantlarından alışveriş yaptı, Karageçit mevkiinde doğa turu yaptı.
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirilen kültür gezilerinin bir parçası olan Kırsal Mahalle Buluşmaları’nın yeni durağı Tarsus ilçesine bağlı Darıpınarı Mahallesi oldu. Etkinliğe Akbelen ve Bahçelievler mahallerinden kadınların yanı sıra STK temsilcileri ve Tarsus’tan üretici kadınlar katıldı. Merkezde yaşayan kadınların Mersin’in tarihi ve ören yerlerini keşfederek şehre farklı bir gözle bakmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen gezide kadınlar, ilçe ile özdeşleşen Toros Dağları’nın doğal güzellikleri yakından tanıma fırsatı buldular. Buluşma kapsamında önce piknik yapan kadınlar, yöre halkının üretici stantlarını gezerek organik ürünlerden incir, elma, kızılcık, şeftali, hurma, meyve kuruları gibi ürünler satın aldı. Darıpınarı’nın yeşil ortamı ve serin havasına hayran kadınlar, Karageçit mevkiinde eşsiz bir doğa turu yaparak gezilerini sonlandırdı.

"Üretici kadınları destekliyor, yöresel ürünleri tanıtıyoruz"
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığından Burcu Sert, Kırsal Mahalle Buluşmaları kapsamında merkezdeki kadınları ilçelerde misafir ederek köylerdeki üretimle tanıştırdıklarını ifade etti. Köylerde üretim yapan üretici kadınları da bu sayede desteklediklerini belirten Sert, "Proemiz kapsamında üretici kadınları destekliyor, yöresel ürünleri tanıtıyoruz. Buluşmamızın bir diğer amacı da merkezde bulunan alanları gezdirmek. Kadınların hem sosyalleşmelerini sağladığımız hem de temiz ve sağlıklı gıdaya ulaştırmak amaçlı yaptığımız buluşmalarımızın devamı gelecek" dedi.

"Birbirimizle kaynaştık"
Etkinliğin kadınların sosyalleşmesine katkı sunduğunu vurgulayan Akbelen Mahallesi Muhtarı Merve Meral İnce de "Harika bir gezinin ardından Tarsus’un güzel bir köyünü ziyaret ettik. Karageçit’te yürüyüş yaptık. Kadınlarla sohbet edip, sosyalleştik. Birbirimizle kaynaştık, bilmediklerimizi, öğrenmek istediklerimizi, kültürlerimizi paylaştık" diye konuştu.
Etkinliğe katılan Ebru Petek Budur ise özellikle şehir merkezinin kalabalığından uzaklaşarak, doğa ile iç içe zaman geçirdiklerini belirtti. Budur, "Şehirden bu kadar uzakta, böyle müthiş bir doğanın içerisinde bu yörenin insanlarının yetiştirdiği ürünlere ulaşmamız ve yerelde üreticilerin kalkınmasına da ufak da olsa bir katkıda bulunmamız çok kıymetli" dedi.
Böyle etkinliklerin mahalleleri kaynaştırdığını dile getiren Salime Topaktaş, "Havası ve ortamı çok güzel. İnsanlar da çok sıcak ve samimiydi. Bundan sonra böyle etkinliklere daha çok katılmaya çalışacağım. Büyükşehir, ekonomisi gezmek için elverişli olmayan insanların da bu imkanı yaşamasına vesile oluyor" diye konuştu.
Darıpınarı Mahallesinde yaşayan üretici kadınlardan Vahide Şahin de etkinliği düzenleyen Büyükşehir Belediyesine teşekkür ederek, etkinlik sayesinde emeklerinin boşa gitmediğini kaydetti. Şahin, "Buradaki kadınlar ürünlerini başka yere götürüp değerlendiremiyorlardı. Şimdi aile bütçesine katkıda bulundular" dedi.