İşte Kerkük'ün yeni idarecileri: Aralarında Türkmen yok!

İşte Kerkük

Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir araya gelen Kerkük İl Meclisi’nin üyeleri, Rebvar Taha’yı Kerkük Valisi, Mohammed Hafız’ı ise Meclis Başkanı olarak belirledi. Arap ve Kürt siyasetçilerin atandığı görevlerde Türkmenler yer almadı.

Irak’ın Kerkük kentinde devam eden siyasi anlaşmazlık nedeniyle 8 aydır seçilemeyen Vali ile İl Meclis Başkanının kim olacağı belli oldu. Kerkük İl Meclisi’nin 5 Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), 1 Hristiyan ve 3 Arap olmak üzere 9 üyesi Irak’ın başkenti Bağdat’ta belirsizliğe son vermek üzere toplandı. EL-Reşid otelinde bir araya gelen üyeler, Rebvar Taha’yı Kerkük Valisi, Mohammed Hafız’ı ise İl Meclis Başkanı olarak belirledi. 

Toplantıya Meclisin 3 Arap üyesi, Irak Türkmen Cephesi (İTC) ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) iktidar olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) katılmadı. 

Irak Türkmen Cephesi tarafından yapılan açıklamada, Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi Listesi’nin üyeleri olmadan yerel yönetimi oluşturmaya yönelik düzenlenen toplantının iptal edilmesi için tüm anayasal yollara başvurulacağı belirtildi.