KBÜ’de ÜNİDES kapsamında Yapay Zeka Paneli düzenlendi

KBÜ’de ÜNİDES kapsamında Yapay Zeka Paneli düzenlendi

KBÜ’de ÜNİDES kapsamında Yapay Zeka Paneli düzenlendi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Yapay Zekâ Kulübü tarafından, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yürüttüğü Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) kapsamında "Yapay Zeka Paneli" düzenlendi.
Karabük Üniversitesinde düzenlenen panelde yapay zekânın sağlık, eğitim, sanayi ve etik alanlardaki etkileri akademik bakış açısıyla münazara gerçekleşti.
15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Panelin açılışında konuşan Yapay Zekâ Kulübü Başkanı Tuncay Kayalar, etkinliğin teknolojiye ilgi duyan gençler için yeni fikirler geliştirme ortamı sunduğunu belirtti.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni, açılışta bir konuşma yaparakyapay zekânın ancak doğru kullanıldığında insanlığa katkı sağlayabileceğini vurgulayarak, "Yapay zekâ veriyle beslenir. Veri olmadan anlamlı sonuçlar üretmesi mümkün değildir. Bu nedenle etik ve güvenlik konuları büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.
Panelin moderatörlüğünü üstlenen Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Emrullah Demiral iseyüksekokulun geçen yıl kurulmasına rağmen üç aktif programla eğitim-öğretime güçlü bir başlangıç yaptığını ve bu yıl yeni açılan 3 programla birlikte toplamda 6 program olduğunu belirtti. Demiral, Türkiye genelinde başlangıçta yalnızca altı üniversitede açılan Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokullarından birinin üniversitemizde var olmasının Karabük Üniversitesini bilişim alanında öncü konuma taşıdığını ifade etti.
Panelde ilk konuşmayı yapan Doç. Dr. Emrullah Sonuç, yapay zekânın özellikle sağlık sektöründe çığır açan örnekler sunduğunu belirterek, "Yapay zekâ, binlerce doktorun bilgi birikimini analiz ederek onların tecrübelerinden beslenebiliyor. Bu sayede uzman doktorların yüzde yirmi başarıyla koyduğu teşhisler, yapay zekâ ile yüzde seksenlere kadar ulaşabiliyor." dedi.
Sonuç, yalnızca sağlıkla sınırlı kalmayan bu teknolojinin eğitim, otomotiv, savunma sanayisi gibi farklı sektörlerde de büyük dönüşümler oluşturacağını vurgulayarak, "Yapay zekâ ile kendi kendine görev icra edebilen akıllı araçların pek çok alanda daha fazla yer alacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Dr. Öğr. Üyesi İdris Kahraman, yapay zekânın otomasyona dayalı işlerde zaman kazandırdığını belirterek, "Gençlerin bu teknolojilerle erken yaşta tanışması ve projelerinde aktif şekilde kullanması büyük önem taşıyor." dedi.
Yapay zekânın başlangıçta mahremiyet sorunları doğurduğunu ifade eden Kahraman, "Zamanla bu riskler fark edildi. Çin bu alanda düzenlemeler yaptı, Avrupa Birliği yapay zekâetikilkelerini yayımladı. Biz de akademik bakışla süreci değerlendiriyoruz. Devlet kontrolü sağlanmazsa etik ihlaller kaçınılmaz olabilir." şeklinde konuştu.
Panelin son konuşmacısı Doç. Dr. Kasım Özacar, yapay zekânın ulaşım, tarım ve sanayi gibi alanlarda insan müdahalesine ihtiyaç duymayan sistemleri beraberinde getirdiğini belirterek, "Bu gelişmeler iletişimden insan ilişkilerine, mesleklerin dönüşümüne kadar pek çok alanı etkileyecek. Ancak yapay zekânın komutlara bağlı çalışması, bazı riskleri de barındırıyor." dedi.
Özacar, yapay zekâ ile bireyselleşmiş dijital eğitim modellerinin gündemde olduğunu ifade ederek, "İleride insanlar klasik sınıflar yerine dijital ortamda, ilgi ve yeteneklerine göre şekillenen eğitimler alabilir. Bu alanda çalışmalar var ama henüz istenilen seviyeye ulaşılmadı." değerlendirmesinde bulundu.
Etkinlikte; yapay zekâyı kimlerin yöneteceği, bilinç düzeyinin ne olacağı, güven ilişkisinin nasıl kurulacağı ve bu dönüşümün gelecekte meslekler üzerindeki etkileri gibi sorular tartışmaya açıldı.
Panel, konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdimiyle sona erdi.