KAYSERİ GASTRONOMİ TURİZMİ ÇALIŞTAYI YOĞUN İLGİYLE BAŞLADI

KAYSERİ GASTRONOMİ TURİZMİ ÇALIŞTAYI YOĞUN İLGİYLE BAŞLADI

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 16-17 Kasım tarihlerinde düzenlenecek «Kayseri Gastronomi Turizmi Çalıştayı» başladı.

Cumartesi sabahı Radisson Blu Hotel’de açılışı yapılan çalıştay, kentin gastronomi turizminde yükselen bir destinasyon olması adına hayata geçirilen ilk adım oldu. İki gün sürecek ve halka açık olan etkinliğin ilk gününde, ünlü kasap Cüneyt Asan’ın pastırma şovu ile şef Murat Bozok ve Hülya Tiritoğlu’nun “Kayseri Mutfağı” atölyesi büyük ilgi gördü. Eyüp Kemal Sevinç, Yunus Emre Akkor, Ebru Baybara Demir gibi ülkemizin gastronomi alanında en önemli şeflerinin ve birbirinden değerli panelistlerin söz aldığı oturumlar ilgiyle dinlendi.

16-17 Kasım tarihlerinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen «Kayseri Gastronomi Turizmi Çalıştayı» dolu dolu bir etkinlik programıyla başladı. Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Önceki Dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, Kayseri Milletvekili İsmail Tamer ve Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy’un katılımlarıyla onurlandırdığı çalıştayda açılış konuşmasını gerçekleştiren Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükılıç, Kayseri’nin mutfak hazinesini tüm dünyaya tanıtmak için hazır olduklarını ifade ederek, “Sayın Valimizin de destekleriyle, Kayseri’nin avantajlarını ve değerlerini ön plana çıkararak ekonomiyi canlandırma konusundaki çalışmalarımız devam ediyor. 6000 yıllık tarihi geçmişi olan şehrimiz sadece ticaret ile değil artık turizmle de anılacak. Kayseri’de bugün ilk defa balon turizmini de başlattık, ayrıca Kayseri’yi bir tiyatro kentine dönüştürmek için de projelerimizi sürdürüyoruz. Bugün ilkini gerçekleştirdiğimiz gastronomi çalıştayı ile de Kayseri mutfağının sucuk ve pastırmayla yapılan yemeklerinin yanı sıra mantı, yağlama, pöç, fırın ağzı, kurşun aşı, Develi cıvıklısı, çemen, kete, katmer, aside, nevzine, gilaburu suyu gibi yüzlerce lezzetini herkese tanıtmak için yola çıkıyoruz. “Kayseri Gastronomi Turizmi Çalıştayı”nın ardından şehrimizin gastronomik değerlerinin ve ürünlerinin Kayseri’ye turizm anlamında ekonomik olarak katkı sağlaması ve pazarlanması için çalışmalarımıza hızla başlayacağız" dedi.

Çalıştayın ilk gününde Eyüp Kemal Sevinç (Şef, EKS Mutfak Kurucusu),Yunus Emre Akkor (Şef, Yazar), Ebru Baybara Demir (Şef, Sosyal Girişimci), Osman Serim, (MDD Başkan Yrd.,TKKAD Başkan Yrd. , F&B danışmanı), Ahmet Örs, (Gastronomi Yazarı, Kanaat Önderi), Tayyar Zaimoğlu, (ÇUKTOB Başkanı, TURYİD ve TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi) birbirinden değerli panelistlerin katılımıyla gerçekleştirilen “Gastronomi Turizmi ve Kültürel Miras”, “Bir Ürün Olarak Gastronomi Turizmi: Özgünlük ve Değer Yaratma, Yerel Ürünlerin Markalaşması”, “Geleneksel Mutfak Mı Yaratıcı Mutfak Mı?” başlıklı oturumlarda Kayseri mutfağının ve gastronomik zenginliğinin nasıl öne çıkarılması gerektiği ve yapılması gereken çalışmalar masaya yatırıldı. Oturumların yanı sıra, ünlü kasap Cüneyt Asan’ın “Kayseri Pastırması Atölyesi” ile şef Murat Bozok ve Hülya Tiritoğlu’nun gerçekleştirdiği “Kayseri Mutfağı” mantı atölyesi çalıştay izleyicileri ve halk tarafından büyük ilgi gördü.

PAZAR GÜNÜNÜN YILDIZLARI DANİLO ZANNA VE SAHRAP SOYSAL OLACAK

Devam edecek çalıştayda, Zeynep Kakınç (Mutfak Dostları Derneği Başkanı), Ebru Koralı, (TURYİD Yönetim Kurulu Üyesi , Global Gastroekonomi Zirvesi Komite Başkanı) gibi sektörün önde gelen isimlerinin katılımıyla “Gastronomi Turizminde Kadın Kooperatiflerinin Önemi”, “Gastronomik Destinasyonlar ve Festivallerin Önemi”, “Gastronomi Şehri Olmak” başlıklı oturumlar gerçekleştirilecek. Pazar gününün en renkli konukları ise herkesin yakından tanıdığı ünlü İtalyan şef Danilo Zanna ve ünlü yemek yazarı Sahrap Soysal olacak. Danilo Zanna “Buon Appetito – Bir İtalyan Şefin Türk Mutfağına Yolculuğu” başlıklı konuşmasında Türk ve Kayseri mutfağına dair izlenimlerini paylaşacak. Sahrap Soysal ise Kayserili et ustası Kemal Koçak ve yerel şef Ceylani Koçyiğit ile birlikte “Kayseri’nin Unutulan Ev Yemekleri” başlıklı muhteşem bir yemek şovu gerçekleştirecek.

İçeriği Türkiye’nin gastronomi alanındaki tek ajansı olan Logos İletişim tarafından hazırlanan etkinlik, bugünkü Kayseri coğrafyasında turizm ve gastronomi başlıkları üzerinde tüm tarafların içinde olacağı bir tartışma yaratarak, yereldeki dinamikleri ve paydaşları bu alanda harekete geçmeye yöneltmeyi hedefliyor. Çalıştay sonunda paydaşların katılımıyla hazırlanacak «Sonuç Bildirgesi», gastronomi turizmi anlamında kentin izlemesi gereken yol haritasını ortaya koymaya yardımcı olacak.