Özellikle İzmir’de yaşanan depremden ve ilimizde de böylesi bir depremin etkisinin konuşulduğu röportajda Kayseri gerçeği üzerinde de duruldu ve Ecemiş Fay Hattı'nın 6,0'lık şiddette depram oluşturabileceğini söyledi. Üzeltürk yaptığı açıklamada; “Deprem hayatımızın bir gerçeği Kayseri’de bu gerçeğin içerisinde, Türkiye’nin % 98 deprem beklenilen alanının içerisindeyiz, depremi unutmamız gerekiyor, ne zaman ortaya çıkacağını kimse bilmiyor. Buna tarih ve saat verme şansımız yok ama ‘şu bölgede deprem bekleniyor ‘deme şansımız var. Bunlar kulak arkası olmamalı, depremden önce gereken hazırlıklar yapılmalı’’ dedi.
Bülent Üzeltürk ayrıca Kayseri içinde dikkat çağrısında bulunarak şunları söyledi: ‘’Ecemiş ve Sarız fay hattı bulunmakta ve bunun dışında ki fay hatları da Kayseri’yi etkiler. Malatya ve Doğu Anadolu fay hattı deprem anında Kayseri de etki gösterebilir. Kayseri de deprem üretebilir. Örneğin Elazığ’da olan depremde olduğu gibi şiddetli bir şekilde Kayseri de hissedildi. Ecemiş fay hattı 6 büyüklüğünde deprem üretme kabiliyeti var, bu fay sadece bizim şehrimizi etkilemiyor. Diğer şehirlerimizi de etkiliyor. Niğde, Adana, Mersin, Sivas ve Kuzey Anadolu fay hattına doğru uzanan 600 kilo metre uzunluğunda fay, 6 büyüklüğünde deprem üretme riski var. Ecemiş ve Sarız fay hattı Kayseri’de etkili olacak faydır. Zemin yapısı ne kadar sağlam olursa, depremin etkileri, binanın üzerindeki etkisi az olacaktır. Zemin ne kadar dayanıksız çürükse kum, kil, çakıldan oluşmuşsa tutturulmamışsa depremin etkileri daha fazla olacaktır.’’
Mühendislik hizmeti görmeyen yüksek binalarda risk fazladır
‘’Mühendislik hizmeti görmeyen çok katlı binalarda risk fazladır. Mühendislik hizmeti gören binalarda zemini incelenmişse, inşaatınız uygun bir şekilde yapılmışsa risk minimumdur. Binanın beton donatım taşıma gücünü etkiyen hesaplamaları yaptırılmalı binanın ne kadar sağlam olduğu ile ilgili rapor düzenlenebilir. Binanın güçlendirme işi binanın ekonomik değerinin % 50 sinin üzerinde çıkarsa binayı yıkıp tekrar yapılmalı eğer %50 altındaysa güçlendirme yapılabilir, güçlendirmeyle ayakta durabilen binalar vardır ama güçlendirmenin de fayda etmeyeceği binalarda olacaktır. 4,0 şiddetinin altındaki depremlerde binalar çok fazla zarar görmez. 4,0 üzerindeki binalar da zarar görülebilir. Orta ölçekli depremlerde yığma yapılar kerpiç yapılar, genelde kırsalda olan yapılar 4,0 üzerinde ki depremlerde hasar görebilir. Mühendislik hizmeti almış o yörenin deprem sarsıntılarına bağlı bir takım hesaplamalar yapılmış betonu, zemini, donatımı, demiri, incelenmiş belli yükleri hesaplanıp projelenmiş binalarda, maksimum deprem üretme kapasitesi olan bölgede ki deprem kabiliyetinin üzerinde olması beklenir. Kayseri’de 6,0 civarında deprem bekleniyorsa yapılan binanın 6,5’lık depreme dayanması beklenir. Biraz üzerine marjı eklenir, 6 buçuğa dayanması beklenir. İşte bu yüzden binanın mühendislik hizmeti görmesi çok önemli, zemin etütleri doğruysa bina zemin ilişkisini doğru kurmuşsanız betonunu donatını düzgün yapmışsanız, projeye uygun yapılmışsa binanızın zarar görmesi düşük bir ihtimaldir.”
2000 öncesi yapılan binalar hızla gözden geçirilmeli
‘’2000 öncesi bina stoku hızla gözden geçirilmeli. 2000 öncesi binalar da yeteri kadar mühendislik hizmeti almayan bina sayısı çok fazla. Yasal yönetmenlikler 1999 depreminden sonra yürürlüğe girdi ve uygulanmaya başladı. 2000 öncesi binalarda hasar verici depremlerde etkilenme şansları daha yüksek.”
İzmir de hissedilen deprem 6,9
“Kurumlar arasında bazı farklılar oluştu depremin büyüklüğüyle ilgili olarak AFAD 6,6, Kandilli 6,9, İngiltere Jeoloji Dairesi, Amerika Jeoloji Dairesi, Avrupa Jeoloji İstatistik Birimi depremi 7,0 olarak verdiler. Resmi rakam olarak Türkiye de 6,6 olarak kabul ediliyor ama elimizdeki veriler, İzmir’de ki depremin 6,9 şiddetine yakın olduğunu söyleyebiliriz.”