KAYMOS Başkanı Yalçın, "Mobilya sektörü 2020'de şaha kalktı"

KAYMOS Başkanı Yalçın,

2020 Yılında birçok sektörün yaşanan pandemi dolayısıyla olumsuz etkilendiğini belirten KAYMOS Yönetimi Kurulu Başkanı Mehmet Yalçın, mobilya sektörünün şaha kalktığını söyledi.

Erdinç Teğmen’in Kanal Avrupa Ekranlarında yayınlanan Memleketim programında mobilya sektörünün 2020 yılında göstermiş olduğu performansı değerlendiren Başkan Mehmet Yalçın, “yılın ilk ayına  iyi başladık. Dünyanın en önemli 3 büyük mobilya fuarından biri olan fuarını gerçekleştirdik ve önemli oranlarda siparişler aldık. Sektör olarak başarılı bir fuar geçirdik. Sonrasında Mart ayında ilk Covit-19 vakasının ülkemizde görülmesinden sonra 2 aylık bir bekleme süresi yaşadık ancak sonrasında büyük bir iş yoğunluğumuz oldu. Şu anda Kayseri dünyanın 75 ülkesine mobilya ihracatı gerçekleştiriyor. Pandemi olumsuzluklarına rağmen ihracatta Türkiye bu süreçte %10  büyüme elde etti. Kayseri Türkiye’nin ihracatından daha fazla ihracat gerçekleştirdi. Mobilyayla beraber kullandığımız hammaddeyi de dünyanın birçok ülkesine sattık. 2020 ülkemiz ve mobilya sektörü bakımından oldukça verimli oldu” şeklinde konuştu.
Türkiye yeni dönemin güvenli limanı
 Dünyanın bu yeni süreçte ticarette de artık güvenilir liman aradığına dikkat çeken Yalçın, şunları söyledi: “Ülkemiz bu anlamda en doğru adres. Türkiye yaptığı ürünlerin kalitesi, çeşitliliği ve güvenirliği ile yabancı ülke tüketicilerinin dikkatini çekiyor. Kayseri mobilyası fabrikasyon üretime geçmesi ile birlikte, büyük kapasiteli marka firmaları ile ihtiyaç olan bu yeni pazarda hak ettiği yerlere ulaşacağına inanıyoruz. Model, yenilik, dizayn ve tasarım noktalarında çok ileri seviyelere ulaştık. Bizim en büyük hedefimiz ihracatı arttırarak 10 milyar dolar seviyesine ulaşmak.  Bu doğrultuda Kayseri mobilya sektörü olarak gerekli alt yapıyı hazırladık. 2021’de daha başaralı bir yıl bizi bekliyor.
ABD’ye mobilya ihracatımız %71 arttı
Amerika pazarı için de altyapımız hazır durumda. Mobilya ihracatımız Amerika’ya %71 oranında artış gösterdi. Türkiye yatak pazarındaki payını 2020 yılında %687 oranında arttırdı. Çin’den alımları azaltan Amerika başka ülkelere yönelerek ilk sırada Türkiye’yi tercih etti. Bizim en büyük özelliğimiz yaptığımız ürünlerimizin kalitesi bakımında hiçbir sorun yok. Sertifika bakımında kalitesi tescilli. Üretimde ise kapasite sıkıntısı yok. 2021 yılında endüstriyel yatırımlar yaparak bunu daha fazla oranlara çıkartmak için çalışıyoruz. 


20 yılda mobilya ihracatında 20 kat büyüme sağladık. Kapasite açısından daha büyük büyümeler elde ettik. Mobilyaya dair her şeyi üretiyoruz. Bunlarla beraber en önemlilerinden olan hammadde ihracatı da yapıyoruz. Kaliteli ürünler yapıyoruz başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye satıyoruz. Doğudan batıya, kuzeyden güneye tüm ülkelere satış yapıyoruz. İhracat yaptığımız ülke sayısı önümüzdeki yıllarda daha fazla artış gösterecek” dedi. 

KUMSMALL’AVM mobilyaya değer kattı
29 Ekim’de Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük karma alışveriş merkezi KUMSMALL AVM’yi açtıklarını belirten KAYMOS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Celal Doğan, KUMSMALL’un Kayseri mobilyasına çok önemli katkılar sağlayacağını belirterek şunları söyledi: “Dünyanın ünlü yerli ve yabancı markalarını biraraya geldi. Mobilyadan teknolojiye, giyimden cafe ve restoranlara ve eğlenceye birçok seçeneği misafirlerine sunan AVM aynı zamanda bir yaşam merkezi oldu. Pandemi sürecinde yaşanan kısıtlamalara rağmen AVM’de yer alan mağazalar burada yapılan ticaretten son derece memnun. Süreç normale döndüğünde burası yeniden canlanacak ve AVM yönetimi olarak yurt dışı alım heyetlerini buraya getirme ve yurt içinden müşterilerimizin çok fazla ilgi gösterecekleri çalışmalarımız ve tanıtımlarımız olacak. Şu anda şehir dışından gelen müşterilerimize KUMSMALL’dan alışveriş yaptıkları zaman adreslerine kadar teslimat yapıyoruz. Avrupa’nın her noktasına eve teslimat yapıyoruz” dedi.

KUMSMALL’da 365 gün fuar
KUMSMALL AVM’nin 365 gün devam eden bir fuar olduğuna vurgu yapan Başkan Yardımcısı Celal Doğan, “bugün OSB’de mobilya üreten bütün firmalarımızın showroomları mevcut. Tasarım kalite ve ürün çeşidi anlamında oldukça iyi modellerimiz var ancak  sergileme anlamında çok büyük sıkıntılar yaşıyorken, artık KUMSMALL’la 365 gün mobilya fuarı yapıyoruz. Ürünlerimizi daha verimli sergiliyorken, yurtdışı ve şehir dışından gelen müşterilerimize Kayseri mobilyasını görme ve beğenme imkanı sunuyoruz. Müşterilerimiz daha geniş bir ürün yelpazesini burada görüp alabiliyor. İstanbul’da yapılacak olan mobilya fuarında KUMSMALL’u en güzel bir şekilde tanıtacağız. Bunun için gerekli planlamamızı şimdiden yapıyoruz. Bu vesile ile alım heyetlerini şehrimize getirmiş olacağız. Ve bu gelen misafirlerimiz OSB’yi ve özellikle Kumsmall’da bütün firmaları aynı anda görecek olması ciddi anlamda avantaj sağlayacak. 
İstanbul’dan gelen müşterilerimiz belirli bir rakam tutarında alışveriş yaptıkları zaman bizlere uçak biletini sunması durumunda bizler uçak biletini karşılayacağız. AVM’de yatırım yapan işletmelerimizin ticaretlerini en üst düzeyde yapabilmeleri için ne gerekiyorsa yapacağız. Allah emeklerimizi zayi etmesin, yar ve yardımcımız olsun” dedi.