Kastamonu Üniversitesi’nin çalışmasıyla omurga hastalıklarının tedavisi kolaşlaşacak

Kastamonu Üniversitesi’nin çalışmasıyla omurga hastalıklarının tedavisi kolaşlaşacak

Kastamonu Üniversitesi’nin çalışmasıyla omurga hastalıklarının tedavisi kolaşlaşacak

Kastamonu Üniversitesi, TÜSEB destekli proje ile Omurga Hastalıklarının Tedavisi için daha etkili yöntemler geliştirmek üzere çalışmalar yürütecek.
Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Uğur’un yürüttüğü “Sıçanlarda Tek Taraflı Lumbar Arter Ligosyonu: İntervertebral Disk Dejenarasyonunda Yeni Bir Model” başlıklı proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenmeye hak kazandı.
Projede Dr. Uğur’un yanı sıra Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Kayahan Kayıkcı, Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Nurtaç Sarıkaş ve Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İrfan Çınar da yer alıyor.
Bu çalışma ile omurgadaki disklerin kanlanma bozukluklarının disk dejenerasyonu ve skolyoz gibi hastalıklara nasıl yol açabileceğini inceleyecek. Deney hayvanları üzerinde yapılan müdahalelerle omurga disklerindeki değişiklikler izlenecek ve radyolojik, mikroskobik, genetik incelemelerle hasar düzeyleri değerlendirilecek. Araştırma, disk dejenerasyonunun nedenlerini anlamada yeni bilgiler sunarak, bel ve sırt ağrıları ile skolyoz gibi hastalıkların tedavisinde daha etkili yöntemlerin geliştirilmesine katkıda bulunacak.
Çalışma ayrıca, omurga hastalıklarının nedenlerini daha iyi anlamakla kalmayıp, özellikle bel ve sırt ağrıları ile skolyoz gibi rahatsızlıkların tedavisinde yeni ve daha etkili yöntemlerin geliştirilmesine katkı sunmayı hedefliyor.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, bu tür projelerin Kastamonu Üniversitesi’nin akademik ve bilimsel vizyonuna katkıda bulunarak, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde sağlık alanında önemli bir etki oluşturma potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.
Projenin, sadece bilimsel bilgiye katkıda bulunmakla kalmayıp, aynı zamanda toplum sağlığının iyileştirilmesine yönelik somut ve etkili çözümler sunacağını vurgulayan Rektör Topal, bu anlamlı çalışmayı destekleyen TÜSEB’e ve TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Hakan Eroğlu’na teşekkür ederken, projede yer alan akademisyenlere başarılar diledi.