Kastamonu Üniversitesi’nden THE etki sıralamasında büyük başarı

Kastamonu Üniversitesi’nden THE etki sıralamasında büyük başarı

Kastamonu Üniversitesi’nden THE etki sıralamasında büyük başarı

Dünyanın en saygın üniversite derecelendirme organizasyonlarından birisi olan Times Higher Education (THE) tarafından Birleşmiş Milletler’in (BM) sürdürülebilir kalkınma hedefleri temel alınarak hazırlanan 2024 yılı THE Etki Sıralaması (THE Impact Ranking) sonuçlarına göre Kastamonu Üniversitesi, Türkiye’deki 31 devlet üniversitesi ile 1001-1500 bandında yer aldı.
Times Higher Education Etki Sıralaması, üniversitelerin başarılarını “Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” doğrultusunda değerlendiren tek performans sıralaması olma özelliği de taşıyor. Bu yıl açıklanan küresel etki sıralaması kapsamında üniversiteler; "araştırma", "yönetim", "eğitim" ve "sosyal destekler" olmak üzere dört ana alanda ve 17 alt kategoride değerlendirildi. Dünyada bulunan binlerce üniversite arasından sıralamaya girebilen 1963 üniversitenin değerlendirildiği listede Türkiye’den 91 üniversite THE Impact sıralamasına girerken Kastamonu Üniversitesi, Türkiye’deki 31 devlet üniversitesi ile 1001-1500 bandında yer aldı.
Kurumsal veriler dikkate alınarak gerçekleştirilen 100’den fazla ülkede bulunan binlerce üniversite arasından sıralamaya girebilen sadece 1963 kurumun yer aldığı 2024 yılı etki sıralamasında Kastamonu Üniversitesi, bu yıl da genel sıralamada 100 üzerinden 46.2 puanla Dünya’da ki üniversiteler arasından sıralamaya girebilen 1963 üniversite arasında 1001-1500 bandına yerleşti. Ayrıca Kastamonu Üniversitesi 17 alt kategorinin 8’inde sıralamaya girme başarısı elde etti.
Kastamonu Üniversitesi, Dünya sıralamasında "İklim Eylemi" kategorisinde dünyada 301-400 aralığında, Türkiye’de ise 9’uncu sırada yer alırken, "Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar" kategorisinde dünyada 401-600 bandında, Türkiye’de 91 üniversite arasından 11’inci sıraya yerleşti. “Açlığa Son” kategorisinde Kastamonu Üniversitesi dünya sıralamasında 401-600 aralığında bulunurken, Türkiye’de 91 üniversite arasından 14’üncü sırada yer aldı. "Karasal Yaşam" kategorisinde ise Kastamonu Üniversitesi dünyada 301-400 bandında, Türkiye’de ise 14’üncü sırada bulunuyor.
Kastamonu Üniversitesi, "Nitelikli Eğitim" kategorisinde dünyadaki üniversiteler arasında 1001-1500 aralığında, Türkiye’de ise aynı kategoride 50’nci basamakta yer aldı. "Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam" kategorisinde dünyadaki üniversiteler arasından 801-1000 bandındayken Türkiye’de ise 44’üncü sırada, “Azaltılmış Eşitsizlik” kategorisinde dünyada 801-1000 bandında, Türkiye’de ise 58’inci sırada yer aldı. "Amaçlar için Ortaklıklar" kategorisinde ise dünyada 1001-1500 aralığında, Türkiye’de ise 36’ıncı sırada bulunuyor.

“Üniversitemizin başarılarını her sene daha da yukarı taşıyacağız”
Geçen yıl Kastamonu Üniversitesi’nin ilk defa yer aldığı THE etki kategorisinde bu yıl da önemli başarılar kaydedildiğini söyleyen Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, üniversite genelinde devam eden kalite ve akreditasyon çalışmalarının ulusal ve uluslararası alandaki başarılarda önemli bir rol oynadığını dile getirdi.
Akademik ve idari personel ile öğrencilerin gayretli çalışmalarıyla Kastamonu Üniversitesi’nin başarılarının her sene daha da yukarı taşınacağının altını çizen Rektör Topal, bu çalışmaların gerek akademik gerekse bölgesel sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkıda bulunacaklarını belirtti.
Özverili çalışmaların başarının temel taşları olduğunu ifade eden Rektör Topal, 2023-2024 akademik yılında elde edilen başarılarda emeği geçen tüm akademik ve idari personel ile öğrencilere teşekkür ederek çalışmalarında başarılar temennisinde bulundu.
Ayrıca Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin bu başarılarıyla sadece ulusal düzeyde değil, aynı zamanda uluslararası alanda da tanınmış bir eğitim kurumu haline geldiğini vurgulayarak, üniversitenin bu çizgiyi sürdüreceğine olan inancını dile getirdi.
Son olarak Rektör Topal, bu tür başarıların elde edilmesinde temel teşkil eden kalite standartları ve uluslararasılaşma noktasında teşvik ve desteklerinden dolayı Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine teşekkürlerini iletti.