Tarih: 27.09.2024 14:22

Kastamonu Üniversitesi, defne yaprağını analiz edecek

Facebook Twitter Linked-in

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Orhan Kandemir’in yürütücülüğünde hazırlanan “Defne Değer Zinciri Analizi” projesi desteklenmeye hak kazandı.
Ormancılık ve tabiat turizmi sahasında ihtisaslaşan Kastamonu Üniversitesi, bölge ekonomisine katkı sağlayacak yeni bir projeyle bir kez daha adından söz ettiriyor. Bu çerçevede, Prof. Dr. Orhan Kandemir’in yürütücülüğünde hazırlanan “Defne Değer Zinciri Analizi” projesi, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından onaylanarak 300 bin TL’lik bütçe desteği almaya hak kazandı.
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın “2024 Yılı Ağaç ve Orman Ürünleri Üretiminde Nitelik ve Niceliğin Arttırılması Teknik Destek Programı” çerçevesinde desteklenen proje ile Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içinde yer alan yaklaşık 15 bin hektarlık defne potansiyelinin katma değerininin arttırılması hedefleniyor. Özellikle Kastamonu’nun sahil bölgesindeki ilçelerindeki orman köylerinde, önemli bir gelir kaynağı olan defne toplayıcılığının daha verimli ve sürdürülebilir şekilde yapılabilmesi için kapsamlı bir değer zinciri analizi gerçekleştirilecek.
Projeyle birlikte, toplanan defnenin ekonomik katkısının ne kadarının Kastamonu’da kaldığı ve defne ürünlerinin başka hangi alanlarda katma değer oluşturabileceği ortaya konacak. Elde edilecek yol haritası sayesinde defne ticareti yapanlar, yatırım planlayan girişimciler, akademisyenler, kamu kurumları ve orman köylüleri bu projeden doğrudan yararlanacak.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, projeye ilişkin değerlendirmesinde, bu tür projelerin sadece akademik bilgi birikimini değil, aynı zamanda toplumla olan bağları güçlendirdiğini ifade etti. Defne değer zincirinin analizinin, çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunacağı ve yerel ekonominin gelişmesine önemli bir destek sağlayacağını söyleyen Rektör Topal, ayrıca projede emeği geçen herkese teşekkür ederek Kastamonu Üniversitesi’nin Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanındaki uzmanlığıyla attığı bu adımın, bölge ekonomisine önemli katkılar sağlamasını diledi.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB