‘Kalp yetmezliğinde kök hücre ve eksozom tedavisi uygulanabilir’

‘Kalp yetmezliğinde kök hücre ve eksozom tedavisi uygulanabilir’

‘Kalp yetmezliğinde kök hücre ve eksozom tedavisi uygulanabilir’

Kalp yetmezliği, kalp krizi sonrası oluşan kasılma bozuklukları ve damar tıkanıklığına bağlı olmayan kalp yetmezliği durumlarında mezenkimal kök hücre (MKH) ve eksozom tedavilerinin uygulanabildiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Aksakal, “Bu tedaviler, kalp kasılma gücünü ve kan dolaşımını artırmayı hedeflemektedir” dedi.
Günümüzde medikal alanda kök hücre ve eksozom tedavilerinin çığır açan yenilikler arasında yer aldığını belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Aksakal, “Çeşitli hastalıkların tedavisinde umut vadeden bu tedaviler, hem yara iyileşmesini hızlandırmakta hem de damarlarda yeni oluşumlar sağlanmaktadır” diye konuştu.

“Hasarlı dokuları tamir eden hücreler”
Mezenkimal kök hücrelerin (MKH), vücudumuzda bağ dokusunda bulunan ve hasarlı dokuları tamir eden önemli hücreler olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Emre Aksakal, “Bu hücreler, laboratuvar ortamında çoğaltılarak tedavide kullanılmaktadır. MKH tedavilerinin ciddi yan etkileri bulunmamakta ve vücut tarafından reddedilmemektedir” açıklamasında bulundu.
Eksozomların ise, MKH hücrelerinin üretiminde açığa çıkan çoklu protein yapısındaki maddelerin bütünü olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Aksakal, “Eksozomlar da tedavide ayrı bir unsur olarak uygulanmaktadır” açıklamasında bulundu.

“Kalp hastalıklarında tercih ediliyor”
Kalp yetmezliği, kalp krizi sonrası oluşan kasılma bozuklukları ve damar tıkanıklığına bağlı olmayan kalp yetmezliği durumlarında, Sağlık Bakanlığı onaylı MKH ve eksozom tedavilerinin uygulanabildiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Aksakal, “Bu tedaviler, kalp kasılma gücünü ve kan dolaşımını artırmayı hedeflemektedir. Ayrıca, şeker hastalığı ve yoğun sigara kullanımına bağlı gelişen periferik arter hastalıklarında (bacak damar tıkanıklığı) oluşan ayak yaralarının iyileşmesinde de MKH ve eksozom tedavileri etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Bu tedaviler, hem yara iyileşmesini hızlandırmakta hem de damarlarda yeni oluşumlar sağlayarak yürüme mesafesini artırmakta ve uzuv kaybını önlemektedir” ifadelerini kullandı.

“Tedavi 2-3 seansta gerçekleştiriliyor”
MKH ve eksozom tedavilerinin uygulanabilmesi için hastanın muayene, ekokardiyografi ve kalp MR sonuçlarının Sağlık Bakanlığı’na gönderildiğini ve oluşturulan heyet tarafından onay verilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Aksakal, “Tedavi genellikle iki veya üç seansta gerçekleştirilmekte olup, ilk uygulama anjiyografi işlemi sırasında kalp damarına yapılmaktadır. Takip eden uygulamalar ise genellikle damar yoluyla gerçekleştirilmektedir” şeklinde konuştu. Kök hücre ve eksozom tedavilerinin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan yenilikçi terapiler olduğunu ve çeşitli hastalıkların tedavisinde umut vaat ettiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Aksakal, “Bu tedavi yöntemleri, konvansiyonel tedavilere ek olarak uygulanabilmektedir” şeklinde konuştu.