Tarih: 30.08.2024 14:48

Kalp kapakçığı değiştirildi 2 günde taburcu edildi

Facebook Twitter Linked-in

‘Tricvalve’ işlemiyle kasıktan girilerek, kalp kapakçığı değiştirilen 78 yaşındaki kalp hastası kadın, 2 günde sağlığına yeniden kavuştu.
Başkent’te kalp kapağı rahatsızlığı bulunan ve ileri yaşı nedeniyle ameliyatı riskli olan 78 yaşındaki kadın hasta, ’Tricvalve’ işlemiyle kısa sürede sağlığına kavuştu. Kasık bölgesinden vücuduna sokulan iğne yardımıyla kalp kapağı değiştirilen hastayı, Kardiyoloji ve Yapısal Kalp Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan İlkay tedavi etti.
Türkiye’de ilklerden
Türkiye’de ilk 5 vaka arasına giren yöntemi uygulayan İlkay, karnın alt bölgesinden gelen toplardamarla, üst bölgesinden kanı toplayan ’Vena Cava Superior’ denilen, göğüs ve karındaki en büyük toplardamara yeni kapak yerleştirilmesi işlemini gerçekleştirdi.
Kalpteki kanın doğru yönde akmasını sağlayan dört kapaktan biri olan Mitral kalp kapağı daha önce değiştirilen kadın hasta, aynı şikayetlerin Triküspid kapakta da görülmesiyle tedaviye alındı. Girişimsel Kardiyoloji ve Yapısal Kalp Hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Erdoğan İlkay ve Doç. Dr. Ersin Sarıçam, hastanın tedavisini üstlendi.
Doktorlar, Türkiye’de yeni uygulanmaya başlayan ’Tricvalve’ işlemine başvurdu. Bu yöntemle, hastanın kasık bölgesinden vücuduna iğne sokularak, karından geçip, kalbe ulaşan toplardamarda yer alan kalp kapağı değiştirildi. Başarılı geçen müdahale sonrası, hasta 2 gün içerisinde sağlığına kavuşarak hastaneden taburcu edildi.
Riskli ameliyat göze alınmadı
İlkay, hastanın kalbinin sağ tarafındaki kapakta ileri derecede kaçak olduğunu belirterek, "Buna Triküspid kapak kaçağı diyoruz. Diğer kapak kaçaklarında veya kapak darlıklarında kasıktan girerek Mitral kapak değişimlerini yıllardır yapıyoruz. Fakat sağ kalpte olan bu Triküspid kapak kaçaklarında cerrahi işlem dışında ne yazık ki ciddi bir alternatifimiz yoktu. Çünkü TriClip (ameliyatsız kalp kapak tamiri) dediğimiz işlem de Triküspid kapakta, Mitral kapaktaki gibi iyi sonuçlar vermiyor. Cerrahi alternatifi olmayan hastalar da sürekli şişkinlik, ödem, asit dediğimiz karında sıvı birikimi, bacaklarda ileri derecede ödemle yaşamlarını sürdürmek zorunda kalıyorlardı. Fakat bu tedavi, yaklaşık 2 yıldır uygulanan ve sonuçlarının klinik düzelme sağladığı gösterilmiş bir tedavi. Ülkemizde de 5’inci veya 6’ncı vaka olarak hastamıza yapıldı. Karnın alt bölgesinden gelen toplardamarla, üst bölgesinden kanı toplayan ’Vena Cava Superior’ denilen göğüs ve karındaki en büyük toplardamara, yeni kapak yerleştirilmesi işlemini gerçekleştirdik. Bu da göğüsten açmadan, kasık yoluyla yapılması yöntemine dayanıyor. Bu şekilde kalbin sağ tarafından geriye doğru olan kaçak, üst tarafa veya vücudun alt tarafına, geriye doğru kaçması engelleniyor" diye konuştu.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB