İzmir’e ‘psikolojik’ destek

İzmir’e ‘psikolojik’ destek

İzmir’e ‘psikolojik’ destek

Psikolojik desteğe ihtiyaç duyan kişilere en uygun şartlarda hizmet vermek amacıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) tarafından açılan Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (PUAM), 5’inci yılını doldurdu. Kaygı bozuklukları, ilişkisel sorunlar ve depresyon gibi birçok konuda İzmirlilere psikoterapi sağlayan merkezden şimdiye kadar 780 kişi yararlanırken, toplamda 6 bin 207 seans gerçekleştirildi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (PUAM)’nin 5. kuruluş yıl dönümü için kutlama töreni düzenlendi. Programa; İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, önceki dönem rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslı Ceylan Öner, PUAM Müdürü Dr. Yasemin Meral Öğütçü, PUAM Danışma Kurulu Üyesi Uzman Psikolog Ayşe Özgener, akademisyenler, öğrenciler, mezunlar ve davetlilerin katılımıyla gerçekleşti. Program, kokteyl ve PUAM hakkında yapılan bilgilendirmeyle devam etti.
Törende konuşan Rektör Abacıoğlu, PUAM’ın eğitim, bilgi üretimi ve toplumsal katkı açısından özel bir örnek oluşturduğunu ifade etti. Prof. Dr. Abacıoğlu, “Dünya Sağlık Örgütü sağlığı; biyolojik, psikolojik ve sosyal iyilik hali olarak tanımlıyor. Son yıllarda psikolojik iyilik halinin tüm sağlığı ne denli etkilediğine yönelik kanıtlar giderek artıyor. Klinik psikologların, toplumun ruh sağlığının korunması ve iyileştirilmesinde çok önemli bir yere sahip olduğu tartışmasız bir gerçek. 5 yıl önce PUAM, klinik psikoloji öğrencilerimizin üst düzeyde mesleki becerilere sahip klinisyenler olarak yetişebilmeleri için gerekli gözlem ve uygulamaların yapılacağı bir merkez olarak kuruldu. Bu doğrultuda öğrencilerimiz, değerli hocalarımızın gözetiminde, danışanlara psikolojik destek sağlayarak hem eğitim alıyor hem de kişilerin sürdürülebilir psikolojik iyilik halini kazanmasına yardımcı oluyor” dedi.
PUAM’ın çeşitli araştırmalar yoluyla bilgi üretimine de büyük katkı sağladığını vurgulayan Prof. Dr. Abacıoğlu, “Üniversitelerin 3 temel görevi olan eğitim, bilgi üretimi ve toplumsal katkı açılarından PUAM’ın çok özel bir örnek oluşturduğunu söylemeliyim. PUAM’ı daha da yukarıya taşıyacak akademik kapasiteye ve yönetsel iradeye sahibiz. Bunu bir söz olarak alabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
PUAM Müdürü ve İEÜ Psikoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yasemin Meral Öğütçü de, kısa sürede birçok başarılı çalışmaya imza attıklarını söyleyerek, “İnsanların erişilebilir psikolojik hizmetlere ulaşabilmesi, temel bir hak ve ihtiyaçtır. Tıpkı beden sağlığı gibi ruh sağlığı da aynı derecede önemli. Bu noktada merkezimiz, toplumsal katkı yönünden büyük bir öneme sahip. PUAM, bir yandan psikolojik sorunlar yaşayan bireylere destek sunarken, diğer yandan nitelikli ve etik ilkelere bağlı klinik psikologlar yetiştirme misyonunu başarıyla sürdürüyor. 5 yıl içinde, yüzlerce danışana erişilebilir psikoterapi hizmeti sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz; ayrıca, klinik psikoloji yüksek lisans öğrencilerimize deneyimli süpervizörlerimizin rehberliğinde nitelikli eğitim imkanı sunmanın ve onlarca öğrencimizi başarıyla mezun etmenin gururunu taşıyoruz” diye konuştu.