İzmir Ekonomi’deki başarıyla Avrupa’da eğitim fırsatı

İzmir Ekonomi’deki başarıyla Avrupa’da eğitim fırsatı

İzmir Ekonomi’deki başarıyla Avrupa’da eğitim fırsatı

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İşletme Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden bu yıl mezun olan Can Arıkan ve Cenker Karagöz, Avrupa Birliği tarafından sayılı gence verilen ‘Jean Monnet’ bursunu almaya hak kazandı. Arıkan ve Karagöz, İspanya ve Hollanda’nın en seçkin üniversitelerinde 1 yıl boyunca yüksek lisans eğitimi alacak. Başarılı öğrencilerden Arıkan, Esade Üniversitesi’nde sürdürülebilirlik yönetimi; Karagöz ise Maastricht Üniversitesi’nde sürdürülebilirlik bilimi politika ve toplum alanında uzmanlaşacak.
Dünyanın en tanınmış akademisyenleriyle çalışma fırsatı yakalayacak olan gençler, aynı zamanda çevrelerini genişletme ve yeni kariyer yolları inşa etme şansı da bulacak. Yüksek not ortalamaları, başarılı projeleri ve güçlü referanslarıyla burs komitesinin dikkatini çeken Arıkan ve Karagöz’ün, eğitim ve yaşam giderleri de burs kapsamında karşılanacak. İspanya’da eğitim alacağı için çok heyecanlı olduğunu söyleyen Can Arıkan, "Esade Üniversitesi, Avrupa’nın en bilinen ve en saygın işletme okullarından biri. Burada, sürdürülebilirlik yönetimi alanında 1 yıl boyunca yüksek lisans yapacağım. Daha önce bölümümün imkanları sayesinde Barselona’da Erasmus öğrencisi olmuştum. Bu sefer oradaki bağlantılarımı daha da güçlendirmeye gidiyorum" dedi.

"Global bir vizyon kazandıracak"
Jean Monnet bursu ile global bir vizyon kazanacağını düşündüğünü ifade eden Arıkan, "Bölümümün yüzde 100 İngilizce olması, hem bursu kazanmamda hem de yüksek lisansa kabulümde bana fayda sağladı. Yüksek lisanstan mezun olduktan sonra sürdürülebilirlik danışmanı olmayı istiyorum. Sürdürülebilirlik, son yıllarda iklim değişikliği ile birlikte önemi ve aciliyeti oldukça artan ve bu konuda bilgili kişilere ihtiyaç duyulan bir alan. Her geçen gün gelişen sürdürülebilirlik uygulamalarına ben de katkı sunmayı, yurt dışında kariyer yapmayı hedefliyorum. İspanya da çalışmayı düşündüğüm ülkelerden birisi" diye konuştu.

"Avrupa’nın sayılı üniversitelerinden"
İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü’nden girdiği İEÜ’de, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde de çift anadal yaptığını, bunun da Jean Monnet bursunu kazanma noktasında büyük avantaj sağladığını belirten Cenker Karagöz ise, "İş fırsatları, Brüksel’e olan fiziki yakınlığı ve yüksek lisans yapacağım alandaki kriterlerimi sağlaması gibi sebeplerle Hollanda’yı ve verdiği nitelikli eğitimle dünyada yüzde 1’lik dilimin içinde yer alan Maastricht Üniversitesi’ni tercih ettim. Üniversite; AACSB, EQUIS ve AMBA sertifikaları gibi önemli kalite standartlarına sahip. Bu sertifika; ABD, İngiltere ve Avrupa’da business alanında akreditasyon almayı başaran sayılı üniversitelere veriliyor. Bu üniversiteyi tercih etmemi sağlayan en önemli kriterlerden biri de bu oldu" ifadelerini kullandı.

"Hedefim yurt dışında kariyer"
Yüksek lisans sonrası kariyerini Avrupa’da sürdürmek istediğini söyleyen Karagöz, "Avrupa Komisyonu tarafından sunulan Blue Book (Mavi Kitap) isimli bir staj programı var. Kazandıktan sonra 5 ay eğitim ve çalışmayı içeren bir düzen. Oraya girip, o yarışın içinden de galip çıkıp AB içinde kendi alanımda çalışmayı ya da özel sektörle AB arasında köprü sağlamayı amaçlayan bir kariyer yapmayı düşünüyorum" dedi. Bursu kazanmasında akademisyenlerinin desteğinin büyük payı olduğunu dile getiren Karagöz, "Özelikle Dr. Öğretim Üyesi Umut Can Adısönmez ve Doç. Dr. Seçkin Barış Gülmez hocalarımın bana çok desteği oldu. Emeği geçen tüm hocalarıma ve verdiği nitelikli eğitimle beni bugünlere hazırlayan üniversiteme minnettarım" dedi.

Jean Monnet bursu nedir?
Jean Monnet Burs Programı, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile iş birliği içerisinde yürütülüyor. 1989 yılında Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Komisyonu arasında yapılan bir anlaşma ile hayata geçirilen burs programı kapsamında, seçili bursiyerlere en az 3 en fazla 12 aylık bir süre boyunca AB üyesi ülkelerde bulunan bir üniversite veya üniversiteye eşdeğer bir kuruluşta araştırma veya lisansüstü eğitim yapma hakkı tanınıyor. Burslar, Türkiye’nin AB’ye uyum süreci kapsamında, AB müktesebatı ile ilgili konularda gerçekleştirilecek çalışmalara tahsis ediliyor.