İlk kez kendi uçurduğu balona bindi

17.07.2024 13:08:12

İlk kez kendi uçurduğu balona bindi

Nevşehir’de Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen "Shape Your Future with AHIKA" balon pilot eğitimine katılan Seval Çakır, ilk kez kendi uçurduğu balona bindi.
“Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler İçin İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO)” çerçevesinde Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan “Shape Your Future with AHİKA” isimli projeye katılarak sıcak hava balon pilotu olan Seval Çakır, artık Kapadokya bölgesinde sıcak hava balonu uçuruyor. Kapadokya bölgesine 9 ay önce taşındığını söyleyen Çakır, “Daha önce sinema ve klip çekimleri yapıyordum. Kapadokya bölgesinde elimde fotoğraf makinesi ile Kapadokya’nın mistik, büyüleyici havasını fotoğraflarken gerçekten aklıma bir gün pilot olacağım hiç gelmemişti. Shape Your Future with AHIKA projesini Ahiler Kalkınma Ajansının sosyal medya hesaplarından buldum. Başvurum kabul edildi ve sınavları kazandım. Önce Ankara’dan sağlık lisansı aldık. İlk kez bu kadar uzun sağlık testine girmiştim. Dersler ilk başta bana çok karışık gelmeye başlamıştı. Balon ile hiçbir alakam yoktu” dedi.

İlk kez kendi uçurduğu balona bindi
Daha önce hiç balona binmediğini söyleyen Çakır, “Benim ilk bindiğim balon, kendi uçurduğum balon oldu. Bu da benim için çok farklı bir deneyim oldu. Sürekli manzaraya bakmak, diğer balonlara bakmak, o atmosferi yaşamak çok güzel” ifadelerini kullandı.

"Dünyanın her yerinde iş bulabilirim"
Çakır, “Bu olaya ben hayatın bana sunduğu bir hediye olarak bakıyorum. Benim hayatımda iki büyük kırılma noktası var. Bunlardan bir tanesi aldığım bu eğitim oldu. Bu sayede sadece balon pilotu olmadım. Araba kullanmaya başladım, ATV ve motor kullanmaya başladım. En önemlisi aldığım eğitim, dünyanın her yerinde iş bulabileceğim bir imkan sağlamış oldu” ifadelerini kullandı.
Daha önce de ayakları üzerinde durabildiğini söyleyen Seval Çakır, “Artık kanatlarım var ve gökyüzündeyim. Bunun için Ahiler Kalkınma Ajansına çok teşekkür ederim” dedi.
Proje çerçevesinde ne eğitimde ne istihdamda olan dar gelir grubundaki 18-29 yaş aralığındaki toplam 30’u kadın 40 gence sıcak hava balonu pilotluğu, sıcak hava balon bakım teknisyenliği, İngilizce dil ve yerel turizm eğitim programından yararlanması imkânı sağlandı. erilen eğitimlerin tüm modüllerini başarıyla tamamlayan 36 genç, sıcak hava balon pilotu lisanslarını almaya hak kazandı. Uçuş sertifikasını alan 19 pilot ise, Kapadokya bölgesinde sıcak hava balon firmalarında ticari uçuşlarına başladı.