Tarih: 02.08.2024 14:59

İklim krizinin etkilerini anlatan fotoğraflar Kent Belleği’nde

Facebook Twitter Linked-in

İklim krizi, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de etkilerini göstermeye devam ediyor. Bu durumu gözler önüne sermek ve farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen "İklimler Değişirken Türkiye" kitabında yer alan çalışmaların sergilendiği fotoğraf sergisi, geniş bir katılımcı kitlesi ile buluştu. Sergide, 100’den fazla fotoğraf sanatçısı ve araştırmacının Türkiye’nin iklim krizinden nasıl etkilendiğini anlatan çalışmaları yer aldı.
Serginin sonrası Gezi ve Belgesel Fotoğrafçısı Faruk Akbaş’ın moderatörlüğünde Ahu Akbaş, Filiz Salaçin, Cihangir Zeybek ve Mehmet Akıncı, çektikleri fotoğraflar üzerinden iklim krizinin Türkiye’ye olan etkilerini anlattılar. Sanatçılar fotoğraflarının arkasındaki hikayeleri ve gözlemlerini katılımcılar ile paylaştı.
İklim Krizinin etkilerinin her geçen gün daha fazla hissedildiğini belirten Fotoğraf Sanatçısı Faruk Akbaş; “İklim Krizinden en çok etkilenen ülkeler arasında Türkiye yer alıyor. Göllerimiz kuruyor. Canlı çeşitliliğimiz azalıyor. Biz de fotoğrafçı arkadaşlarımla birlikte çektiğimiz fotoğraflar ve ardından bu fotoğraflardan oluşturduğumuz kitabımız ile bu değişime dikkat çekmeye çalıştık. Bugün burada bu fotoğrafları sergilememize olanak sağlayan Selçuk Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz” dedi.

Fotoğraf çekerken değişime şahit olduk
“İklimler Değişirken Türkiye” kitabının 20 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirten Fotoğrafçı Ahu Akbaş; “20 yılda Türkiye’nin farklı yerlerinde fotoğraf çekerken ülkedeki değişime şahit olduk. Bütün dağlarımızın tepeleri mermer ocağı oldu. Ağaçlarımız, ormanlarımız yok oldu. Bu çalışmalarımızı bir ekip ile kitap yapmaya karar verdik” dedi.
Kitaba katkı sunan fotoğrafçılardan Cihangir Zeybek “İklimler Değişirken Türkiye” kitabı hakkında bilgi vererek; “Türkiye’nin her yerinden coğrafya, hayvan popülasyonu ve bitki örtüsü başlıkları altında fotoğrafları toplanması ve uzman bilim adamlarının görüşlerinin de alınmasıyla bu çalışma oluşturuldu. Ben bu çalışmaya İzmir Kuş Cenneti’nden çekmiş olduğum fotoğraflar ile katkıda bulundum” dedi.
Katılımcı Ece Polen Budak iklim krizinin suya olan etkilerine dair fotoğrafların çarpıcı olduğunu belirterek; “Su dışında da Türkiye’nin endemik bitki örtüsü, flora ve faunasının iklim krizinden ne kadar çok etkilendiğine şahit olmak beni çok etkiledi” dedi.
Artan hava sıcaklıkları ile küresel iklim değişikliğinin etkilerini hissettiğini belirten Katılımcı Sümeyra Muştu Okşan; “Bu sergide Türkiye’de gezip göremeyeceğimiz yerlerin iklim krizinden nasıl etkilendiğine şahit oldum” dedi.
İklim krizinin Türkiye’ye olan etkilerine dikkat çekmeyi amaçlayan “İklimler Değişirken Türkiye” kitabında yer alan çalışmalardan oluşan Fotoğraf Sergisi 30 Ağustos’a kadar Selçuk Efes Kent Belleği’nde ziyaret edilebilecek.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB