İkinci aşama tamamlanırken, Kayseri’de aşılama yetersiz

İkinci aşama tamamlanırken, Kayseri’de aşılama yetersiz

Türkiye’nin 14 Ocak’tan bu yana uyguladığı aşılama çalışmalarında, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan aşı takviminin ikinci aşamasında sona gelindi.

14 Ocak tarihinde başlayan aşılama çalışmalarında Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi’ne göre, Türkiye 20 Nisan tarihinden beri ikinci aşamanın 55 yaş ve üzeri yaş grubunu aşılıyor. Öte yandan riskli meslek gruplarında yer alan basın kartı sahibi gazeteciler ve 40 yaş üzeri avukatlarda öncelikli aşı olacak gruplar arasında yer aldı. Söz konusu grupların aşılanmasının ardından, aşılama süreci, 50-54 yaş grubuyla devam edecek. Ülke genelinde uygulanan aşılama çalışmalarında Sağlık Bakanlığı Kovid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’ndaki tabloda yer alan verilere göre, birinci doz aşı olanların sayısı 14 milyon 356 bin 408, ikinci doz aşı uygulanan kişi sayısı 10 milyon 8 bin 470, toplam aşı olan kişi sayısı ise 24 milyon 364 bin 878 kişi olarak açıklandı. Aşı grubunda yer alan kişilere bugüne kadar 2 aşı türünde tercih hakkı sunuldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son Bilim Kurulu toplantısının ardından ise yaptığı açıklamada 100 milyon doz SinoVac, 90 Milyon doz BioNTech ve 50 milyon doz Sputnik aşısı için anlaşma imzalandığını duyurdu. Bu rakam ise yaklaşık nüfusun 3 katı kadarlık doz aşı anlamına geliyor. 
 

 

Kayseri aşıda ne durumda?
Kayseri İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli katıldığı televizyon programında Kayseri’de aşı çalışmalarını yetersiz bulduğunu ifade ederek, bugüne kadar 400 bin kişinin aşılandığını söyledi. Benli konuyla ilgili; “Virüse karşı bugün itibariyle yaklaşık 400 bin aşılama yapıldı. Vatandaşımızın düşük olmayacak şekilde ilgisi var. Aşılama seviyesinde istediğimiz yerde değiliz. İstediğimiz seviyede olmak için çok yönlü çalışmalar yapılıyor. Bunda da önümüzdeki süreçte istediğimiz sonucu alacağımızı düşünüyoruz. Aşılamada düşüş gördük bunu toparlamamız gerekiyor. Şimdiye kadar 50 bine yakın BioNTech aşısı yapıldı. Ciddi bir yan etkisi olmadı” dedi. Erciyes Üniversitesi’ndeki yerli aşı çalışmalarında değinen Sağlık Müdürü Benli, “Aşı deyince Erciyes Üniversitemizi de anmadan geçmeyelim. Gerçekten çok önemli bir iş başarıyorlar. Kendilerini takdir ile izliyorum. Bu aşı çalışmasını gerçekleştiren herkese teşekkür ediyorum. Faz-2 çalışmamız tamamlandı. Faz-3 çalışması ile de olumlu gelişmeler olacak Bu da Kayseri’ye değer katmış olacak” şeklinde konuştu. 

 

Aşı sırası gelen ne yapmalı?
Vatandaşlar, Kovid-19 aşısına ilişkin durumunu e-Nabız sisteminden veya 2023’e kısa mesaj göndererek öğrenecek.
Aşı olacak gruplar arasında yer alan kişiler randevu işlemini MHRS uygulamasından gerçekleştirecek ve tarih geldiğinde randevu aldığı sağlık kuruluşuna gidecek.  2. doz aşı tarihi ise aşı yapan sağlık personeli tarafından belirlenecek.
Aşı randevusu ise Merkezi Hekim Randevu sistemi (MHRS), e-Nabız hesabı veya 182 üzerinden alınacak.

 

Haber: Rabia Bahçeci