Mersin Balık Pazarı'nda, Hint Okyanusu kaynaklı ve 'portakal benekli' veya 'kırmızı benekli lagos' olarak adlandırılan nadir bir balık türü satışa sunuldu. Bu durum, Akdeniz'deki denizel değişimlerin somut bir göstergesi olarak dikkat çekiyor.
Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, son yıllarda deniz suyu sıcaklığındaki artış ve gemi hareketliliğinin, tropikal balık türlerinin Akdeniz'de görülmesine yol açtığını belirtti. Polat, "Havaların sıcaklığı, deniz suyunun sıcaklığı, tuz oranı ve gelen yük gemilerinin sintine sularıyla bazı balık türleri buraya gelebiliyor. Bu balık türünün de oradan geldiğini düşünüyoruz" dedi.
Balığın Akdeniz'e özgü olmadığını vurgulayan Polat, "Bu Akdeniz’e özgü bir balık değildir, tamamen Hint Okyanusu kaynaklıdır. 5-6 yıl önce Antalya Körfezi’nde görülmüştü. Şimdi Mersin’de de denk geldik" ifadelerini kullandı. Yıllar içinde Akdeniz'in tropikal bir karakter kazanmaya başladığını da sözlerine ekledi.
Balığın lezzetli bir tür olduğunu söyleyen Polat, "Eti bembeyaz, pamuk gibidir ve yumuşaktır. Her zaman çıkan bir balık çeşidi değil. Biz de tezgahımıza koyduk, satışa sunuyoruz" dedi. Balığa ilginin olduğunu, bilen ve tanıyanların satın aldığını aktardı.
Balığın kilosunun 700 TL'den satıldığını ifade eden Polat, bu fiyatı balığın yeni tanınması nedeniyle diğer lagos türlerine göre daha düşük tuttuklarını belirtti. İlk stoklarının hızla tükendiğini, sabah sattıkları bir balıkla birlikte elinde 5 adet kaldığını söyledi.