Hem çevreyi koruyan hem ekonomiye katkı sağlayan proje: Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi

25.04.2025 12:57:36

Hem çevreyi koruyan hem ekonomiye katkı sağlayan proje: Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından geleceğe daha temiz bir Gazi şehir bırakmak için hayata geçirilen Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi ekolojiyi koruyarak ekonomiye katkı sağlıyor.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve İller Bankası iş birliğiyle Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi, günlük 500 ton evsel katı atığı işliyor. Tesis geri dönüşüme yaptığı katkıyla ekolojiyi korumayı hedefliyor.
Depo sahasının ömrünü ilk aşamada yüzde 10 arttırıyor
Avrupa’da kendi türünde en büyük tesislerden biri olan tesis, depolanması gereken atık miktarını önemli ölçüde azaltarak depo sahasının ömrünü ilk aşamada yüzde 10’a kadar uzatıyor.
Yeşil ekonomiyle çevreyi ve şehri yeşillendiren Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi’, 2022 Mart ayında Türkiye Kalite Derneği’nin (KalDer) yapmış olduğu "İlham Veren Kamu Proje Ödülleri" yerel yönetimler kategorisinde 39 kamu projesi arasında yarışarak ödüle layık görüldü.
Metan gazından topraksız tarıma enerji: Çilek Serası
Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda kurulan ve burada üretilen metan gazından elde edilen elektrikle ısıtılan çilek serası, topraksız tarım teknikleriyle üretim yapıyor. Hindistan cevizi kabuğunda yetiştirilen çilekler, özel LED aydınlatmalarla fotosentez süresi artırılarak yıllık 8 ton üretiliyor.
Depolama alanında kurulan ve günlük 2 bin ton evsel atıktan 40 bin konutun ihtiyaç duyacağı kadar enerji ihtiyacını karşılayan enerji üretim tesisine entegre sera, sıfır atık konusunda model oluyor. Katı atıkların düzenli depolaması sonucu oluşan metan gazından gaz motorları vasıtasıyla elektrik enerjisinde çıkan 80 santigrat sıcak sudan yararlanılan çilek serası, tam otomatik topraksız tarım tekniği ile üretimini sürdürüyor.