Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, dünyada artık 4’üncü nesil üniversite kavramının geçerli olduğunu belirtti. Güran, bu yeni nesli 3’üncü nesil üniversitelerden ayıran en temel farkın, sadece bilgi üretmek ve bunu eğitim yoluyla aktarmak olmadığını vurguladı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Hacettepe Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi ev sahipliğinde düzenlenen 'Bilim Kafe' etkinliğinde, 1’inci sınıf emniyet müdürü ve ressam Ahmet Sula, bağımlılıkla mücadele konusunda bir konferans verdi. '1-7 Mart Yeşilay Haftası' nedeniyle gerçekleştirilen etkinlikte Sula, tütün, alkol, uyuşturucu, teknoloji ve kumar bağımlılığı gibi toplum sağlığını tehdit eden sorunlara dikkat çekti. Bugüne kadar verdiği konferanslarla yaklaşık 300 bin öğrenciye ulaştığını ifade etti.
Rektör Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, YÖK'ün başlattığı projeyi anlamlı bulduklarını belirterek, "YÖK, çok güzel bir proje başlattı. Bu proje Bilim Kafe etkinliği. Türkiye’deki 208 üniversite bünyesinde koordinatörlükler kuruldu" dedi. Bu koordinatörlüklerin, Bilim Kafe aracılığıyla üniversitelerin topluma katkı misyonunu daha görünür ve etkili hale getirmek için bir süreç başlattığını sözlerine ekledi.
Güran, 4’üncü nesil üniversite kavramını açıklarken, bu modelin aynı zamanda içinde bulunduğu toplumun, coğrafyanın ve şehrin problemlerine ışık tuttuğunu söyledi. Yeni misyonun, bu sorunları çözmek için çözümler üretmeye çalışmak olduğunu ifade ederek, bilgi üretmenin ve aktarmanın bu süreçte kendilerine yol gösterici olacağını vurguladı.