Geleneksel yöntemlerle yapılan tarhana raflardaki yerini aldı

29.08.2024 11:50:07

Geleneksel yöntemlerle yapılan tarhana raflardaki yerini aldı

Türk mutfağının geleneksel tatları arasında yer alan tarhana Türkiye’ye Aydın’dan yayılıyor. Merkezi Aydın’da bulunan ve ülke genelindeki yaklaşık 120 şubesi ile hizmet veren Tuğba Kuruyemiş’in asırlık yöntemlerle hazırladığı tarhanalar raflarda yerini aldı. Lezzetinin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi ile bilinen tarhananın Z kuşağı tarafından da rağbet gördüğü belirtildi.
Bu yıl erken bastıran sıcaklar dolayısıyla meyveler erken olgunlaşınca geleneksel kış hazırlıkları da erken başladı. Tuğba Kuruyemiş tarafından Aydın’da ev usulü olarak yaklaşık 35 bin metrekare kapalı alanda üretilen tarhanalar paketlenerek ülkenin dört bir yanına sevkiyatı başladı. Yaz tatilini Türkiye’de geçiren gurbetçiler başta olmak üzere Türkiye’ye gelen turistlerin de dönüştü tarhana götürdükleri belirtildi.
Teknolojiye yenik düşmeyen ve Orta Asya’dan bu yana süre gelen geleneksel tatlara uygun olarak ev usulü ile üretilen tonlarca tarhananın aynı zamanda şifa kaynağı olduğunu belirten Tuğba Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tonkul, bir yandan üretim yaparken diğer yandan da önemli bir kültürü yaşatma gayreti içerisinde olduklarını söyledi.
Kış aylarının en lezzetli çorbalarından biri olan tarhananın aynı zamanda çok faydalı bir besin olduğunu kaydeden Tonkul, “Vitamin ve mineral açısından zengin olan tarhana çorbası, buğday unu, yoğurt, maya, domates, biber, soğan, sarımsak ve çeşitli baharatların yoğrulduktan sonra kurutulmasıyla elde edilen çok besleyici bir çorbadır. Mayalama yani fermantasyon sonucu elde edilen tarhana, her yaş grubu tarafından rahatlıkla tüketilebilecek bir besin olduğu gibi bol miktarda A, B ve özellikle C vitamini, bol fosfor, iyot, silis, kükürt gibi vücuda çok faydalı maddeler içerir. Tarhana; Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, damar tıkanıklığı ve daralmasını önler. Doğal tokluk hissi verdiğinden dolayı adeta zayıflama ilacı gibidir. Kanın pıhtılaşma kabiliyetini geliştirdiği bilindiği için kanamayı önleme özelliği de vardır. Kansere karşı da ciddi koruma sağlayan besinler arasında olduğu belirtilir. Astım ve bronşit hastaları için ön tedavi niyetine tüketildiği gibi soğuk algınlığına karşı etkili vitaminler içerir. Tuğba Kuruyemiş olarak böylesine önemli bir gıdayı geleneksel tadına uygun olarak her yıl, hijyenik ve geleneksel tadına uygun olarak yaklaşık 35 bin metrekare kapalı alanımızda üretip ülke genelindeki mağazalara gönderiyoruz” diye konuştu.