Tarih: 12.09.2024 14:16

Geleneksel motifler kenevirler buluştu

Facebook Twitter Linked-in

Yaptığı çalışmalarla geleneksel ürünlerden biri olan kenevir dokumacılığının gelişimine önemli katkılar sunan Samsun Büyükşehir Belediyesi, kenevir dokuması ürünleri bu kez de geleneksel motiflerle buluşturdu. Vezirköprü ilçesine özgü susuz bezinde yer alan motiflerin yer aldığı kenevir ürünler yoğun talep görüyor.
Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el ürünlerinin gelecek kuşaklara miras bırakılmasını sağlamak amacıyla Kenevir Dokuma Atölyesi kuran Samsun Büyükşehir Belediyesi, kenevir dokumacılığını gelişimine büyük katkı sağlıyor. Sadece kadınların istihdam edildiği atölyede ceketten gömleğe, elbiseden pantolona, ev tekstilinden aksesuara birçok ürün üretiliyor. Yazın serin kışın ise sıcak tutan ve antibakteriyel özelliğiyle öne çıkan kenevir ürünlerde geleneksel motifler de kullanılmaya başlandı.

Susuz motifleri kenevir ürünlere çok yakıştı
Kenevir Dokuma Atölyesi’nde ilk olarak Vezirköprü ilçesine özgü susuz bezinde yer alan mühür, tarak dişi, koyun gözü, yarım ay, zincir, baygun ve şeker motifleri kenevir ürünlerde denendi. Atölye çalışanları Vezirköprü ilçesine ait yöresel kıyafetleri giyerek susuz motiflerini nakış nakış işledi. Kenevirin güzelliğiyle susuz motifleri buluşunca ortaya çıkan ürünler büyük beğeni toplarken geleneksel motiflerin yer aldığı kenevir ürünleri yoğun talep gördü.

“Her değere sahip çıkıyoruz”
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Geleneklerimizin korunması, kültürümüzün sürdürülerek gelecek kuşaklara aktarılması çok önemli. Biz turizmden sanata, kültürden tarihe şehrimizin tüm değerlerine sahip çıkıyoruz. Çıkmaya da devam edeceğiz. Kenevir dokumacılığı noktasında da yine önemli bir rol üstleniyoruz. Kadınlarımız atölyemizde çok başarılı ürünler üretiyor ve bu ürünler yoğun talep görüyor” dedi.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB