Tarih: 15.08.2024 12:08

Gaziantep Şehir Hastanesi’ndeki yürüme robotu hastalara umut oluyor

Facebook Twitter Linked-in

Gaziantep Şehir Hastanesi’nde bulunan ve bölgede ilk olma özelliği gösteren robotik yürüme cihazı ile 300 hastaya hizmet verildi.
Gaziantep’te, başta felçli hastalar olmak üzere inme, omurilik yaralanması, travmatik beyin hasarı, multiple skleroz, parkinson, kas, kemik hastalıkları gibi yürüme yeteneğini kaybetmiş hastalara robotik yürüme cihazı umut oluyor. Bölgede ilk olma özelliği taşıyan yürüme robotu hastane yetkilileri tarafından hizmete alınmasının ardından Gaziantep ve bölgedeki illerden yürüme zorluğu çeken hastalar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünde tedavi görüyor.
‘Beyine yeniden yürümeyi öğretiyor diyebiliriz’
Cihaz hakkında bilgiler veren Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Çiğdem Şentüre Önder, cihazın yürüme fonksiyonunu kısmen ya da tamamen kaybetmiş hastalarda yürüme kabiliyetini tekrar ve doğru olarak kazandırabilmek amacıyla kullanıldığını ifade etti.
Cihazın içerisinde sanal gerçekliği de barındırdığını anlatan Dr. Şentüre, özellikle nörolojik hastalar için bu cihazla aslında hastaların beynine yeniden uyarı gönderdiklerini anlatarak, ’’Gaziantep Şehir Hastanesinde kullandığımız robotik rehabilitasyon tedavisi yürüme fonksiyonunu kısmen ya da tamamen kaybetmiş hastalarda yürüme kabiliyetini tekrar ve doğru olarak kazandırabilmek amacıyla kullandığımız ve sanal gerçekliği de barındıran bir tedavi yöntemi. Kullanım alanlarına baktığımız zaman da inme, Parkinson, travmatik beyin yaralanması, omurilik yaralanması ve sereblal hastalıklarında robotik rehabilitasyondan faydalanmaktayız. Hangi hastalıkların robotik tedaviye uygun olduğuna karar vermek için muayene ediyoruz. Özellikle nörolojik hastalıklarda gördüğümüz yaygın kas kasılmaları cihaza uyumu zorlaştıran kalça, diz, ayak bileğinde kısıtlılıklar olması. Robotik tedavinin hastalar üzerinde hem fiziksel hem de psikolojik olarak faydaları oluyor. Özellikle nörolojik hastalıklarda kullandığımız için bu cihazla aslında hastaların beynine yeniden uyarı gönderiyoruz. Bununla beraber yürüme fonksiyonunu kazanıyor hem de sanal gerçeklikle beraber de psikolojik olarak hastaya destek oluyor. Beyne yeniden yürümeyi öğretiyor da diyebiliriz’’ dedi.
Fizyoterapist Ömürcan Durak, Gaziantep dışında çevre illerden de hastaların geldiğini belirterek, ’’Robotik yürüme cihazının gelişmiş yazılımı sayesinde sağ ve sol bacak eklemleri için ayrı ayrı ayarlanabilen kalça ve diz açıları ile her hasta için en uygun yürüyüş elde ediliyor. Robotik rehabilitasyon ünitemiz sayesinde yürüme kabiliyetini kaybetmiş hastalarımıza tekrardan yürüme kabiliyeti kazandırmaya çalışıyoruz. Bunu ayrıca fizik tedavi uygulamasına ek olarak da yapıyoruz. Fizik tedavi egzersizlerini daha iyi yaptırmaya çalışıyoruz. Gerekli bağlantılardan sonra yürütmeye başlıyoruz. Aralık ayından bu ya aktif olarak hizmet veriyoruz ve yaklaşık 300 civarında hastamıza tedavi uyguladık’’ diye konuştu.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-F0G61HQYBB