Ferzan Özpetek: "Altın Portakal, Türkiye sinemasının hafızasını saklayan çok önemli bir markadır"

Ferzan Özpetek:

Ferzan Özpetek: "Altın Portakal, Türkiye sinemasının hafızasını saklayan çok önemli bir markadır"

5-12 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metrajlı Yarışma Bölümü’nün Jüri Başkanı Ferzan Özpetek, geçtiğimiz günlerdeki İstanbul ziyaretinde, "Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, sinemanın kültürel hafızasını saklayan çok önemli bir markadır. Bu markayı sektörün her alanındaki yıldızlarını parlatarak, festivale hak ettiği değeri verebilme çabasında olan herkesle bir arada olacağım için heyecanlıyım" dedi.
Ferzan Özpetek’in jüri başkanlığını üstlendiği Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Yarışma Jürisi; Deniz Göktürk Kobanbay, Gökçe Bahadır, İlker Kaleli, Melis Behlil, Melisa Önel ve Mercan Dede’den oluşuyor.
2018 yılında Antalya’da Yaşam Boyu Başarı Ödülü alan, filmleri, kitapları, Venedik Bienali için hazırladığı "Venetika" isimli enstalasyon, sahnelediği müzikaller ve tiyatro oyunlarıyla dünya çapında başarılara imza atan yönetmen, senarist ve yazar Ferzan Özpetek, David Di Donatello ödüllü tasarımcı ve sanat yönetmeni Deniz Göktürk Kobanbay, 2014 yılında 64. Berlin Film Festivali’nin Forum bölümünde yer alan “Kumun Tadı” ve 2023 yılında vizyona giren “Aniden” filmleriyle tanınan senarist/yönetmen Melisa Önel, Mercan Dede Ensemble grubunun kurucu ortağı, müziğiyle ülkemizi dünya çapında temsil eden neyzen, besteci, yapımcı ve DJ Mercan Dede, Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi, sinema yazarı Doç. Dr. Melis Behlil, rol aldığı sinema, dizi ve tiyatroda canlandırdığı karakterlerle iz bırakan, hayattaki duruşu ile kadınlara ilham veren Gökçe Bahadır ve yerli-yabancı projelerde oyunculuk performansıyla tüm karakterlerini ikonikleştiren, son olarak gösterildiği ülkelerde en çok izlenenler listesinde yer alan İspanyol dizisi La Paison Turca’nın başrol oyuncusu İlker Kaleli’den oluşan jüri, son on yılın en yüksek başvuru sayısına ulaşıldığı Uzun Metrajlı Film Yarışması’nın ‘En’lerini seçecek.

“Sinema yaşamının önde gelen isimlerini bir araya getirecek”
Sinemanın gücü ve büyüleyici etkisiyle uluslararası bir başarıya imza atmaya hazırlanan festivalde, farklı kategorilerde yarışacak filmleri değerlendirecek jüriler, deneyimli isimlerin bir araya gelmesiyle oluşturuldu.
Festivalin Film-Yön jürisinde, Eve Dönüş ve Guruldayan Kalpler’in senaristi ve yönetmeni Ömer Uğur, Vendetta Song belgeseliyle uluslararası ödüller kazanan, Kovan ve Bir Gün 365 Saat filmleriyle dikkat çeken yönetmen Eylem Kaftan ile Mavi Gözlü Dev Nazım Hikmet ve Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi filmlerinin usta yönetmeni Biket İlhan yer alıyor.
Ulusal Belgesel Film Yarışma jürisi, tarih ve kültür belgeselleriyle tanınan gazeteci ve belgeselci Ahmet Yeşiltepe, Varto’daki Köy Okulunun Orkestrası’nı belgeselleştiren yönetmen Jale İncekol ve akademisyen Doç. Dr. Nurdan Tümbek’ten oluşurken, Ulusal Kısa Film Yarışma bölümüne katılan kısa filmleri, Ziazan adlı kısa filmiyle 19 ülkede, 43 festivalde, 11 ödül kazanan senarist, oyuncu ve yönetmen Derya Durmaz, Zerre ve Gölgeler İçinde filmleriyle ulusal ve uluslararası bir çok ödül kazanan yönetmen Erdem Tepegöz ve 2021’de yazıp yönettiği ve oyuncuları arasında yer aldığı ‘Bayrak’ isimli kısa filmiyle ödüller alan, Türkan Şoray’ın yönettiği ‘Uzaklarda Arama’ sinema filminde yer alan Pınar Göktaş değerlendirecek.
Sinema Okulları Öğrenci Filmleri Yarışma bölümünün jürisinde ise; Bir Kadının Anatomisi ve Yengeç Sepeti isimli ödüllü filmlerin yapımcısı Aycan Çetin, Büyük Adam Küçük Aşk filmiyle 2001 OSCAR aday adayı olan Handan İpekçi ve Havar filmiyle tanınan SETEM’in kurucularından Mehmet Güleryüz yer alıyor.

Heyecan dorukta
İtalyan asıllı Fransız film kuramcısı Ricciotto Canudo’nun "yedinci sanat" olarak tanımladığı ve Antalya ile özdeşleşen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde yapılıyor. Ülkemizin kültürel markalarının önde gelen festival Altın Portakal’ın, hak ettiği verimlilik ve pırıltı ile gerçekleştirilmesi için sektör 5-12 Ekim tarihlerinde bir araya gelecek.
Başvuru sahiplerinin heyecanla beklediği ve ön jüri tarafından seçkisi yapılarak yarışmaya hak kazanan filmler, önümüzdeki günlerde festival komitesi tarafından açıklanacak.