Fatih’te tarihi 100 çeşme restore edilerek suya yeniden kavuşturuldu

14.08.2024 14:47:35

Fatih’te tarihi 100 çeşme restore edilerek suya yeniden kavuşturuldu

Fatih Belediyesi, Osmanlı Cihan Devleti döneminden bugüne ulaşan 461 çeşmeden 100’ünün bakım, onarım ve restorasyon çalışmalarını tamamladı.
Fatih Belediyesi tarafından Osmanlı Cihan Devleti döneminden bugüne ulaşan ancak şehirleşmeye yenik düşen tarihi çeşmelere eski işlevlerini kazandırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede ilçedeki 461 adet çeşmeden 214’ü tespit edilerek envanterleri oluşturuldu. İhtiyacına göre proje, bakım, onarım veya restorasyon çalışmaları gerçekleştiriliyor. Çeşmelerden 100’ü temizlik, bakım ve onarım ile restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla suya yeniden kavuşturuldu.
“Bu çeşmelerin her biri Fatih’imizin özgün markalarıdır”
Uzun yıllardır susuz kalan çeşmelerin yoğun çalışmalar neticesinde özgün işlevlerine kavuşturulduğunu belirten Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, “Bugüne kadar 100 tarihi çeşmenin onarımını gerçekleştirdik, diğer tespit ettiğimiz çeşmelerin onarımı ise devam etmektedir. Bu çeşmelerin her biri Fatih’imizin özgün markalarıdır ve hepsini restore ederek kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarma noktasında kararlıyız. İlçemizdeki tarihi çeşmelerin proje, bakım ve restorasyonlarını tamamlayarak suya kavuşturacağız” dedi.