EÜ’nün YÖK Araştırma Üniversiteleri Sıralamasındaki yükselişi sürüyor

EÜ’nün YÖK Araştırma Üniversiteleri Sıralamasındaki yükselişi sürüyor

EÜ’nün YÖK Araştırma Üniversiteleri Sıralamasındaki yükselişi sürüyor

Ege Üniversitesi geçen yıla göre Araştırma Üniversiteleri sıralamasında 2 basamak yükselerek 13’üncü sırada yer aldı ve A2 performans grubundaki yükselişini sürdürdü.
Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı Değerlendirme Toplantısı, Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Yükseköğretime yön verecek yeni proje ve fikirlerin görüşüldüğü toplantıya, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar’ın yanı sıra, Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Prof. Dr. Arif Bilgin, Prof. Dr. Mahmut Ak, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, araştırma üniversitelerinin ve aday üniversitelerin rektörleri ile davetliler katıldı.
Toplantıda, 23 araştırma üniversitesinin “araştırma kapasitesi”, “araştırma kalitesi” ve “etkileşim ve işbirliği” alanlarında belirlenen "Araştırma Üniversiteleri Performans Sıralaması" açıklandı. Ege Üniversitesi geçen yıla göre Araştırma Üniversiteleri sıralamasında 2 basamak yükselerek 13’üncü sırada yer aldı ve A2 performans grubundaki yükselişini sürdürdü. Ege Üniversitesi, “Araştırma Kapasitesi” alanında yüzdelik dilimini 20,96’dan 25’e yükseltti ve bu alanda 5 basamak yükselerek Araştırma Üniversiteleri arasında 6’ncı olmayı başardı. “Araştırma Kalitesi” alanında yüzdelik dilimini 11,92’den 15’e çıkaran Ege Üniversitesi, “Etkileşim ve İşbirliği” alanında yüzdelik dilimini 8,95’ten 10’a yükseltti ve bu alanda 5 basamak ilerleyerek Araştırma Üniversiteleri arasında 10’uncu olmayı başardı. Ayrıca, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar tarafından 2547 Sayılı Kanun’un doktora derecesine sahip nitelikli araştırmacıların kısmi zamanlı görevlendirilmesine imkân tanıyan Ek 46’ncı madde kapsamında 113 nitelikli araştırmacıdan 9’unun Ege Üniversitesinde görevlendirildiği açıklandı.

“Hedefimiz ilk 500’de 10 Türk üniversitesi”
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar toplantının açılışında yaptığı konuşmada, üniversitelerin ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artırmak için alınan tedbirlere dikkat çekerek, özellikle araştırma üniversitelerinin dünya çapında daha görünür olmasını hedeflediklerini belirtti. QS 2025 Dünya Sıralamasında 5 Türk üniversitesinin ilk 500’e girme başarısı gösterdiğini hatırlatan Prof. Dr. Özvar, “11 araştırma üniversitemiz ilk 1000 içerisinde yer alarak ülkemizi gururlandırdı” dedi. Prof. Dr. Özvar, 12. Kalkınma Planı’nda yer alan hedefler doğrultusunda, 2028 yılına kadar ilk 500’de yer alan üniversite sayısının 10’a çıkarılmasının amaçlandığını belirterek, bu hedefe ulaşılması için üniversitelere çağrıda bulundu. Prof. Dr. Erol Özvar, araştırma üniversitelerinin tamamının, fiziksel altyapıları ve sahip oldukları akademik insan kaynağı ile önümüzdeki 5 yılda ilk 500 içerisinde yer alma potansiyeline sahip olduğuna inandığını vurguladı.

“Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi tarihi bir adım”
Yükseköğretimde uluslararasılaşma yolunda atılan en yeni adımlardan birinin Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi olduğunu belirten Prof. Dr. Özvar, “Yükseköğretimimizin uluslararasılaşmasına dair en yeni adımlarından bir tanesini de bugünlerde atıyoruz. Önümüzdeki hafta, Azerbaycan’ın Bakü şehrinde Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinin açılışını fiilen gerçekleştiriyoruz. Bu bizim için tarihi bir adımdır. Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinin yeni uluslararası üniversite modeli özelliğiyle dünyada bir ilk olacak. Bu yeni yükseköğretim modeliyle, başta araştırma üniversitelerimiz olmak üzere, ülkemizin köklü yükseköğretim kurumlarının farklı programlarını dünyanın farklı coğrafyalarına taşıyarak bir nevi yükseköğretim hizmeti ihracatı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Türkiye’nin akademik birikimini dünyaya açacak bu modelin üniversitelerimize de yeni bir ufuk kazandıracağına inanıyoruz” dedi.

“Araştırma üniversitesi statümüzü en üst düzeye çıkarmak için çalışıyoruz”
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “YÖK 2023 Araştırma Üniversiteleri Değerlendirme Toplantısı YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’ın başkanlığında gerçekleştirildi. 23 araştırma üniversitesinin araştırma kapasitesi, araştırma kalitesi ve etkileşim ve işbirliği alanlarında belirlenen Araştırma Üniversiteleri Performans Sıralaması açıklandı. Tam kurumsal akreditasyona sahip öğrenci odaklı araştırma üniversitemizin yükselişi sürüyor. Ege Üniversitesi olarak ileriye yönelik hedeflerimiz doğrultusunda Araştırma Üniversiteleri Performans Sıralamasında iki basamak yükselerek 13’üncü sırada yer almanın gururunu yaşıyoruz. Ege Üniversitesi olarak çağın dinamikleri doğrultusunda altyapımızı güçlendiriyor, bilimsel çalışmalarımızın odağına gıdadan tarıma, çevreden iklim krizine, sağlıktan güvenliğe ülkemiz ve insanlığın geleceği için elzem olan stratejik konukları alıyoruz. Eğitim - öğretim, araştırma geliştirmede geleneksel rollerin ötesine geçerek hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yüksek katma değerli akademik üretime öncülük ediyoruz. Bir yandan birçok disiplinde donanımlı mezunlar yetiştirirken diğer yandan da ülkemizin lisansüstü insan kaynağı kapasitemizi güçlendiriyoruz. Üniversitemizi uluslararası alanda daha ileri seviyeye taşımak, bilimsel araştırmalarımızın etkinliğini artırmak ve araştırma üniversitesi statümüzü en üst düzeye çıkarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Hedefimiz ilk beş içinde yer almak. Bu vesile ile bir kez daha üniversitemizin hedeflerine kararlılıkla ilerlemesinde bizlere her türlü desteği veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’a, YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’a şükranlarımı sunuyorum. Bu başarı üniversitemiz ailesine aittir. Emeği geçen tüm mensuplarımıza teşekkür ediyorum” dedi.