Eskişehir’de hastalıktan ari işletme sayısı artıyor

29.07.2024 17:01:07

Eskişehir’de hastalıktan ari işletme sayısı artıyor

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından uygulanan çalışma ve projeler ile hastalıktan ari işletme sayısı katlanarak artıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen “Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi” kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Sazova Kampüsünde düzenlenen etkinlikte Hayvancılık İşletmesi Sahibi Cem Konuk’a Ari İşletme Sertifikası teslim edildi.
Törende konuşan İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş; “Eskişehir genelinde yürüttüğümüz projelerle, hastalıktan ari işletmeler ve yakın gelecekte ari işletme olmaya aday yetiştiricilerimizin hayvancılıkta verimliliği arttırmak için teknolojiden faydalanmalarını sağlayarak, ülkemiz hayvancılığında verim ve kalitenin artması amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hazırladığımız projelerden faydalanan yetiştiricilerin genç ve özellikle kadın olmasından dolayı mutlu ve geleceğimiz adına umut doluyum. Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası almaya hak kazanan yetiştiricimizi tebrik ediyorum, hayırlı olsun” dedi.
İl Müdürü Gümüş’ün konuşmasının ardından Hastalıktan Ari işletme Sertifikası için gereklilikleri yerine getirerek sertifika almaya hak kazanan genç yetiştirici Cem Konuk’a sertifikası törenle teslim edildi. Üniversite tahsilini tamamlayarak köyüne dönüp, tarım ve hayvancılık alanında örnek çalışmalar yapan genç yetiştirici ile birlikte Eskişehir’de ari işletme sayısı 14’e ulaştı. Farkındalık oluşturacak çalışmalar ve teşviklerle 2024 yılında bu sayının en az 20 işletmeye çıkarılması hedefleniyor.
“2024-2026 Yıllarında Yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Karar” kapsamında; 2024 yılında buzağı ve malaklar için bin lira, İşletme sahibinin kadın veya genç yetiştirici olması durumunda ilave 700 lira, suni tohumlama veya embiryo transferi yaptıranlara 800 lira, yerli sperma ile suni tohumlama yaptıranlara 500 TL, 20 başa kadar hayvanı olanlara 1.000 lira, birinci derece tarımsal amaçlı örgüt üyesi olması durumunda 200 lira ilave destek ödenecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan Hayvancılık Desteklemelerinde bünyesinde yukarıda sıralanan kriterlerin yanı sıra “Hastalıktan Ari İşletme” kriterini taşıyan işletmelere ekstra destek verilecek. Hastalıktan ari işletmelerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması kapsamında; kaliteli damızlık materyalin yurt içi üretimle karşılanması için ari işletmelerde doğan dişi buzağı/malaklara ilk defa temel desteğe ilave olarak 4 katı daha fazla destekleme sağlanacak. Hastalıktan ari işletmeler veya AB onaylı işletmelerde üretilen süt için ise temel desteğe ilave olarak üreticisine 3 katı daha fazla destekleme verilecek.
Yetiştiriciler Hastalıktan Ari İşletmeler ile ilgi daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurabilirler.