Dünyanın oluşumunu araştırmak için ziyaret edilmemiş asteroitlere gidecek

Dünyanın oluşumunu araştırmak için ziyaret edilmemiş asteroitlere gidecek

NASA, ajansın Jüpiter'in Truva asteroitlerini inceleyen ilk uzay aracı Lucy'nin işlevlerini test etti, yakıtla doldurdu ve 16 Ekim Cumartesi günü fırlatılmak üzere bir kapsüle koymaya hazırlanıyor.

NASA'nın açıkladığı veriler göre; Adını Yunan mitolojisindeki karakterlerden alan bu asteroitler, bir grup Jüpiter'in önünde, diğerinin arkasından takip ettiği iki grup halinde Güneş'i çevreliyor. Lucy, bu asteroitleri ziyaret eden ilk uzay aracı olarak tarihe geçmeyi hedefliyor. Bilim adamları, bu asteroitleri yakından inceleyerek, güneş sistemimizin gezegenlerinin 4,5 milyar yıl önce nasıl oluştuğuna ve neden mevcut konfigürasyonlarına geldiklerine dair teorilerini geliştirmeyi umuyorlar.

Washington'daki NASA Genel Merkezi'nde Lucy proje bilimcisi Tom Statler, “Lucy ile, tek bir uzay aracıyla 12 yıl içinde daha önce hiç görülmemiş sekiz asteroide gideceğiz. Güneş sistemimizin uzak geçmişini araştırırken, bu keşif için harika bir fırsat" dedi.

Lucy ekip üyeleri, tüm pandemi protokollerini takiben, son sekiz haftayı NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde uzay aracını uçuşa hazırlayarak geçirdi. Mühendisler uzay aracının mekanik, elektrik ve termal sistemlerini test ettiler ve Littleton, Colorado'daki Kennedy ve Lockheed Martin Space'deki görev operasyon merkezlerinden fırlatma sırasını yürütmeyi denediler. Ağustos ayının başlarında mühendisler, uzay aracının Dünya ile iletişim kurmasını sağlayacak geniş güneş dizilerinden sonra ikinci en belirgin özelliği olan uzay aracının yüksek kazançlı antenini kurdular.  Çok sayıda uygulamalı çalışma olduğuna parmak basan NASA'nın Greenbelt, Maryland'deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde Lucy proje yöneticisi Donya Douglas-Bradshaw,“Bu yaz çok hızlı geçti; neredeyse lansmanda olduğumuza inanmak zor” dedi.

Pillerini güneş yardımıyla şarz edecek

18 Eylül'de, sevk mühendisleri Lucy'nin yakıt tanklarını uzay aracının kütlesinin %40'ını oluşturan yaklaşık 1.600 pound (725 kilogram) sıvı hidrazin ve sıvı oksijenle doldurmayı bitirdi. Yakıt, Lucy'yi asteroid hedeflerine programa göre itecek hassas manevralar için kullanılırken, her biri bir okul otobüsü genişliğindeki güneş enerjisi dizileri, uzay aracı aletlerine güç sağlayacak pilleri yeniden şarj edecek. Lucy uzay aracı yakında fırlatma aracının iki yarısına yerleştirilecek ve etrafını bir istiridye gibi kapatacak. Uzay aracı kapsüllendikten sonra, Lucy ekibi onunla bir "göbek kordonu" aracılığıyla elektriksel olarak iletişim kurabilecek.

 

Lucy misyonunun baş araştırmacısı Hal Levison "Bir uzay aracı fırlatmak, neredeyse bir çocuğu üniversiteye göndermek gibidir - onları bir sonraki büyük adıma kendi başlarına hazırlamak için elinizden geleni yaptınız" dedi . Boulder, Colorado'daki Güneybatı Araştırma Enstitüsü.Ekim ayının başlarında, kapsüllenmiş uzay aracı, United Launch Alliance Atlas V 401 roketiyle “eşleştirileceği” Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonundaki Araç Entegrasyon Tesisine taşınacak. Atlas V, Uzay Fırlatma Kompleksi 41'den kalkacak. Roket, Lucy'yi Truva asteroitlerine uzun bir yolculuğa başlamak için Dünya atmosferinin dışına taşıyacak.Fırlatmadan birkaç gün önce mühendisler, göreve hazırlanmak için Lucy uzay aracına güç verecek. Bu işlem yaklaşık 20 dakika sürecektir. Goddard'daki Lucy proje sistemleri mühendisi Jessica Lounsbury, "Uzay aracı fırlatma konfigürasyonunda oturacak ve mühendislik ekibi Lucy'nin gitmeye hazır olduğundan emin olmak için sağlığını ve durumunu sürekli olarak izleyecek" dedi. Lucy'nin ilk fırlatma girişimi 16 Ekim'de saat 05:34 EDT olarak planlandı.

 

Lucy'nin baş araştırmacısı, merkezi San Antonio, Teksas'ta bulunan Southwest Research Institute (SwRI) şubesi Boulder, Colorado'da yaşıyor. Goddard, genel görev yönetimi, sistem mühendisliği ve güvenlik ve görev güvencesi sağlar. Littleton, Colorado'daki Lockheed Martin Space, uzay aracını yaptı. Lucy, NASA'nın Keşif Programındaki 13. görevdir. NASA'nın Alabama, Huntsville'deki Marshall Uzay Uçuş Merkezi, ajansın Washington'daki Bilim Misyonu Müdürlüğü için Keşif Programını yönetiyor. Fırlatma, NASA'nın Kennedy merkezli Fırlatma Hizmetleri Programı tarafından yönetiliyor.

Haber: F. Taha Çerçiler