Dünyaca ünlü isimlerle Odysseus filmi

1.09.2024 11:32:30

Dünyaca ünlü isimlerle Odysseus filmi

Yaşar Üniversitesi Bilim Kültürü Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Erman Kaplama, ünlü Odysseia Destanı’nda anlatılan hikayenin 10 yıl sonrasını hayal ederek bir tiyatro oyunu yazdı. Kaplama, oyunu film projesine dönüştürürken, yönetmen koltuğunda İtalyan korku filmlerinin dünyaca ünlü yönetmeni Dario Argento ve kadrosunda sinema ve dizi dünyasının popüler oyuncularının yer aldığı “Ölümsüz Odysseus-1. Bölüm (Odysseus The Immortal-Part I)” adlı filmin çalışmalarını sürdürüyor.
Siyaset bilimi ve felsefe eğitimi alan, Fiji Ulusal Üniversitesi ve Güney Pasifik Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptıktan sonra 2019 yılında Yaşar Üniversitesi’ne gelen Bilim Kültürü Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Erman Kaplama, Homeros’un Odysseia Destanı’ndan esinlenerek bir senaryo yazdı. Cannes ve Berlin Film Festivallerine giderek yatırımcılarla tanışan Kaplama, film projesine yatırım aldıktan sonra çalışmalara başladı. Destanın 10 yıl sonrasını anlatan “Odysseus The Immortal (Part I)” adlı film projesinde ünlü isimler yer alacak. Yaşar Üniversitesi Bilim Kültürü Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Erman Kaplama filmin yazar ve yapımcılığını üstlenirken, yönetmen koltuğuna ise İtalyan korku filmlerinin dünyaca ünlü yönetmeni Dario Argento oturacak.

Filminin kadrosunda dünyaca ünlü isimler
İthaka’da geçecek olan filmde, Odysseus’u Dexter dizisindeki Brian karakteri ile tanınan Christian Camargo, Penelope karakterini İtalyan oyuncu Asia Argento canlandıracak. Oyuncu kadrosunda, Thea Sofie Loch Nss, William Mapother, Lotte Verbeek, Juliet Landau, Jason Douglas, Mark Steger, Trevor van Uden gibi dünyaca tanınmış aktör ve aktrislerin yer aldığı projede, Türk sinemasının duayeni Haluk Bilginer ise yardımcı oyuncu olacak. Bütçesi 5 milyon dolar olan filmin çekimlerinin Nisan-Mayıs 2025’te gerçekleşmesi planlanıyor.

“Filmde Odysseus 50 yaşında”
Filmin konusunu anlatan Yaşar Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Erman Kaplama, “Odeysseia Destanı, Odysseus İthaka’ya varınca ve eşinin etrafındaki adamları öldürünce bitiyor. Daha sonrasında ne olduğunu bilmiyoruz. Ben de nasıl devam edebileceğini düşündüm. 10 sene sonrasını tasarladım. Film, Odysseus’un yaşlanmış ve yıpranmış şekilde geri dönüşünü anlatıyor. Odysseus 50 yaşında, kötü rüyalar görüyor, uyurgezer halde. Eşi de bundan memnun değil, kötü bir şey olacağını hissediyor. Bir yandan da Odysseus’un öldürdüğü kişilerin çocukları filmde yer alıyor. Çocuklar babalarının intikamını almak için örgütleniyor. Film öç alma duygusu temasını işleyen, karanlık ve trajik bir gerilim filmi. Doğaüstü olaylar da oluyor. Filmin senaryosunu yazarken en çok Aiskhylos, Sophokles ve Euripides’in tragedyalarından esinlendim” diye konuştu.

Antik Yunan tiyatro geleneğini devam ettirecek
Cannes Film Festivali’ne gittiğinde bu sektörün içinde olmak istediğini anladığını söyleyen Kaplama, “Film üçleme şeklinde olacak. En son ise bir komedi filmi düşünüyorum. Antik Yunan kentlerindeki amfitiyatrolarda her sene tiyatro festivalleri yapılırmış. Bu festivallerde tragedya ustaları 3 tane trajedi ve bir tane komedi oyunu sergilermiş. Ben de bu geleneği devam ettirmek istiyorum. Bunu sinema sahnesinde yaparak daha büyük bir kitleye ulaşmak istiyorum. Bu proje benim için bir girişim, ileride devam ettirmek istiyorum” şeklinde konuştu.