"Doğumundan yaşlılığına sana en yakın hekimin aile hekimin"

"Doğumundan yaşlılığına sana en yakın hekimin aile hekimin"

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, her yıl 3-9 Eylül tarihlerinde kutlanan Halk Sağlığı Haftası’nın bu yılki temalarından biri olarak ’Sana En Yakın Hekimin, Aile Hekimin’ teması belirlendiğini belirterek "Sağlıklı bireylerle sağlıklı toplumun oluşturulması vizyonu hedeflenmiştir" dedi.
İl Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası nedeniyle yapmış olduğu açıklamada, Türkiye’de temel sağlık hizmetlerinin güçlendirilebilmesi, kaliteli, etkili, verimli ve hakkaniyete uygun şekilde birinci basamak sağlık hizmetlerinin organize edilmesi ve sunumu için Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın hedeflerine ulaşmanın yolu olarak diğer ülke örnekleri ile şartları ve ihtiyaçları dikkate alınarak has bir Aile Hekimliği Modeli oluşturulduğunu söyledi. Eskişehir’de, 81 aile sağlığı merkezinde görev yapan 289 sözleşmeli aile hekimi ve 280 sözleşmeli aile sağlığı çalışanının hizmet verdiğini belirten Bildirici, aile hekimlerinin kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini kapsamlı ve sürekli olarak sunduğunu vurguladı. Aile hekimlerinin, yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın, her kişiye hizmet verdiğini belirten Bildirici, "Aile hekimleri, gerektiği ölçüde gezici sağlık hizmeti de veren, tam gün esasına göre çalışan aile hekimliği uzmanı veya bakanlığın öngördüğü eğitimleri alan uzman tabip veya tabiplerdir" şeklinde konuştu.

"Aynı zamanda sağlık danışmanı, yol gösterici ve hak savunucusu oluyorlar"
Aile hekiminin sorumluluğu altındaki bireyleri bir hastalık çerçevesinde değil, bütüncül bir yaklaşımla değerlendirdiğini ifade eden Bildirici, hekimin ayrıca kişinin hastalıklardan korunması için gerekli tedbirleri alır ve hastalık halinde tedaviyi gerçekleştirdiğini belirtti. Aile hekimlerinin çözümü uzmanlık veya özel donanım gerektiren sağlık problemlerinde danışmanlık hizmetleri vererek kişiyi diğer uzman hekimlere, diş hekimlerine veya ikinci-üçüncü basamak sağlık kurumlarına yönlendirdiğini dile getiren Bildirici, bu sayede aile hekimlerinin aynı zamanda sağlık danışmanı, yol gösterici ve hak savunucusu olduğunu vurguladı.

"Gelin sağlığınızı birlikte koruyalım, sağlığımızın değerini kaybetmeden bilelim"
Aile hekiminin genellikle bireylerinin ikametlerine yakın ve kolay ulaşılabilir konumda olduğuna dikkat eden İl Müdürü Yaşar Bildirici, bu durumun aile hekiminin hizmet verdiği toplumu her yönüyle tanımasını, aile, çevre ve iş ilişkilerini değerlendirmesine imkân sağladığını aktardı. Ayrıca aile hekimlerinin sağlıklı bireyler ve sağlıklı toplumun temini için koruyucu sağlık hizmetlerini ve sağlığın geliştirilmesine yönelik hizmetleri en etkin şekilde sunduğunu kaydeden Bildirici, "Sağlığı korumak için Aile Sağlığı Merkezleri’nde ve Toplum Sağlığı Merkezleri’nde çalışan sağlık personelinin yanı sıra çok farklı unvan ve meslek sınıfından profesyonel, ekip ruhu içerisinde hizmet vermeye devam etmektedir. Ayrıca müdürlüğümüz web sitesinden, sosyal medya sayfalarımızdan, yayınladığımız Halk Sağlığı Bültenleri’nden sağlığınızı korumak adına daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. Aşı takibinden kanser taramalarına, gebelikten ağız ve diş sağlığına, obeziteden diyabete, bağımlılıktan organ bağışına kadar daha birçok konuda bilgilendirme yapacağımız Adalar mevkiindeki stantlara 3-6 Eylül 2024 tarihlerinde tüm halkımızı bekliyoruz. Gelin sağlığınızı birlikte koruyalım, sağlığımızın değerini kaybetmeden bilelim" ifadelerini kullandı.
Bildirici, tüm Eskişehir halkını Halk Sağlığı Haftası etkinliklerine katılmaya davet etti.